Evo zašto cijene BTC-a, ETH-a i kripta danas padaju

Bitcoin i Ethereum suočavaju se s padom zbog promjene tržišnog raspoloženja, politike Feda i fluktuirajućih aktivnosti na tržištu ETF-a i opcija.

Bitcoin (BTC) i Ethereum (ETH), zajedno s drugim kriptovalutama, nedavno su doživjeli znatan pad cijena. Ovo smanjenje potaknuto je brojnim čimbenicima, posebno tržišnim raspoloženjem, akcijama monetarne politike i tržištem kripto izvedenica.

Opadajući optimizam i analiza JP Morgana

JP Morgan izrazio je zabrinutost zbog kontinuirane rasprodaje bitcoina jer je tržište i dalje prekupljeno. Posljedično, vidi se da je optimizam financijskih institucija za mogućnost poskupljenja do kraja godine u padu.

Takav je osjećaj djelomično posljedica očekivanja smanjene ponude bitcoina nakon prepolovljenja i pretpostavke o održivim priljevima u spot bitcoin fondove kojima se trguje na burzi (ETF-ovi). JP Morgan, s druge strane, bilježi pad tih priljeva, što ukazuje na promjenu raspoloženja ulagača.

Monetarna politika Federalnih rezervi

Odluka američke središnje banke da zadrži stopu Fed kamatnih stopa nepromijenjenom na 5,25-5,5 % u skladu je s očekivanjima tržišta. Ipak, usprkos tomu, predsjednik Federalnih rezervi, Jerome Powell, najavio je prognozu za tri smanjenja kamatnih stopa ove godine, s dodatnim smanjenjima predviđenim za 2025. Ova je presuda utjecala na dinamiku tržišta, kao što se vidi na tržištu derivata, koje je pokazalo porast transakcija velikih količina.

Istraživač tržišta iz GreeksLivea, Adam, primijetio je da gotovo 30 % svih opcijskih transakcija čine transakcije velikog volumena, gdje se često kupuju call opcije.

Posljedično, tržište opcija za BTC i ETH pokazalo je znatnu aktivnost, s istekom opcija u vrijednosti od 2,6 milijardi dolara. Rezultat su spekulacije o mogućnosti novog rekorda svih vremena za cijene BTC-a. Takav je ishod pretpostavka o vjerojatnosti novog rekorda svih vremena za cijene bitcoina.

Analitičar, Markus Thielen, međutim, pretpostavlja konzervativniju poziciju, predviđajući da će bitcoin proći kroz još jednu korekciju i pasti na čak 52.000 do 54.000 dolara. Unatoč medvjeđoj projekciji, analitičari u Bernsteinu povećali su svoj cilj za bitcoin do kraja godine na 90.000 s 80.000 USD-a, ističući potencijal bitcoina bez obzira na trenutačnu promjenu tržišta.

Utjecaj i izgledi spot bitcoin ETF-a

Dinamika koja okružuje spot bitcoin ETF-ove također je pridonijela medvjeđem raspoloženju tržišta. Već nekoliko dana bitcoin ETF-ovi bilježe neto odljeve, pri čemu Grayscale Bitcoin Trust ETF (GBTC) ima velike odljeve koji nisu uravnoteženi priljevima u druge fondove, kao što je iShares Bitcoin Trust (IBIT). Međutim, trend odljeva izaziva sumnju u nastavak popularnosti bitcoin ETF-ova unatoč ukupnom neto priljevu koji su privukli od svog početka.

SEC udario na Ethereum! Ništa od spot ETH ETF-ova?

Krenuo novi uzlet bitcoina?! EU ne zabranjuje anonimne kripto novčanike!