Tržište u snažnom oporavku

Nakon što je jučer cijena bitcoina bila vrlo blizu pada ispod razine od 60.000 dolara, što je moglo gurnuti BTC prema niskim razinama od 50K, i nakon što su već počela sve glasnija naklapanja da je BTC, pa onda i ukupan kripto, zarobljen u medvjeđem kanalu, eto nam Jeromea Powella!

Naime, kao što smo i najavili, govor čelnika Federalnih rezervi bio je pomno praćen od strane tržišnih aktera, a oprez je bio vidljiv kod ulagača danima prije najavljenog obraćanja i nakon odluke o kamatama. Powell je usprkos lošijim podacima o inflaciji od očekivanih odaslao blage poruke kojima je signalizirao da kvantitativnog zaoštravanja neće biti, odnosno da su kamatne stope s razinama od 5,25 do 5,5 posto trenutačno na vrhuncu i da će se ove godine dogoditi najmanje tri smanjenja kamata, čija će dinamika ovisiti o nadolazećim podacima o inflaciji. FedWatch, alat CME grupacije, sada očekuje 68 % mogućnosti smanjenja stope u 6. mjesecu. 

Niže kamatne stope i povećanje likvidnosti obično pogoduju rizičnoj imovini poput kripta, zbog čega ne iznenađuje najnoviji skok cijena. I to unatoč katastrofalnim rezultatima spot bitcoin ETF-ova, koji su dosada gurali cijenu BTC-a i posljedično ostatka tržišta, a koji treći dan zaredom bilježe odljeve. Jučer su odljevi iznosili 261 milijun dolara, a u posljednja tri dana kumulativno 742 milijuna. Najveći je krivac za odljeve Grayscaleov fond, koji je samo ovaj tjedan izgubio 1,5 milijardi dolara bitcoina.

Međutim, tržište je ostalo u zelenom. BTC je u trenutku pisanja teksta u dnevnom plusu od 5,6 posto, iznad 67.300 dolara. To je i dalje nekih devet posto niže od njegove rekordne razine od 73.700 dolara, postignute prije točno sedam dana. Nakon ove doista potpuno uobičajene pre-halving korekcije priljevi će se sasvim sigurno nastaviti. Pred nama je halving za 30ak dana i moguće razdoblje krajnje nestašice i neograničene potražnje, što će biti glavna pokretačka snaga bitcoina.

Kratkoročno, ako se potvrdi da je korekcija gotova, odnosno ako BTC ne padne ispod granice od 60K, analitičari sada očekuju konsolidaciju pa skok i još jedan mogući all time high BTC-a prije događaja prepolovljavanja. A da smo još jako rano u bull ciklusu, pokazuje i niska razina novih investicijskih tokova, dakle novih igrača koji će se priključivati kripto hypeu kako će se bull razvijati. Prema analitičkoj platformi CryptoQuant, tako tek 48 % ulaganja u bitcoin dolazi od kratkoročnih vlasnika. A bikovski ciklus obično završava s 84 do 92 % ulaganja novih investitora.

Ali nije samo bitcoin u uzletu. Rasla je većina kriptovaluta. Ether je unatoč napadu SEC-a u plusu 5,7 posto, baš kao i BNB. Ako je sve u plusu, onda je već postalo normalno da je i Solana skočila, i to više od prosjeka. SOL, s 9,4 posto rasta, mijenja vlasnike za 189 dolara. XRP i ADA zabilježili su 3,5 odnosno 3,9 posto pozitive, a u top 10 najviše je skočio Dogecoin, s 14,4 posto plusa. DOGE raste na krilima objave Coinbasea da će od početka sljedećeg mjeseca ponuditi terminsko trgovanje za svojevrsne izvedenice bitcoina, odnosno DOGE, Litecoin i Bitcoin Cash. „Trajna popularnost Dogecoina i aktivna podrška zajednice sugeriraju da je nadišao svoje meme porijeklo i postao dio kripto mainstreama“, kažu iz te američke kripto burze. Što se tiče top 10, zanimljivo je uočiti da gubitnika nema, dakle nema kriptovaluta koje su u negativi osim Rendera. Najveći dnevni dobitnik ponovno je jedan meme, a ovaj je put to Floki.

Je li bull gotov? Naravno da nije! Tek počinje!

Ethereum ETF-ovi