Ethereum ETF-ovi

Kompliciraju se okolnosti oko odobrenja spot Ethereum ETF-ova uoči krajnjeg roka za odobrenje ili odbijanje onog ARK Investa i 21 Sharea.

Naime, znamo da je Gary Gensler, šef američkog regulatora SEC-a, Komisije za vrijednosne papire i burzu, dobivao jasne signale vodećih demokratskih političara da im je još jedan ETF proizvod neprihvatljiv. Ali problem Gensleru i društvu jest kako obrazložiti odluku, odnosno odbijanje odobrenja Ethereum ETF-ova, a da pritom izbjegnu tužbu poput one Grayscalea u slučaju BTC ETF-ova.

Nakon iznesene kritike suda da je SEC proizvoljno i hirovito odbio konverziju Greyscaleovog GBTC-a u ETF, dakle bez razloga, mnogi će reći da je upravo ta tužba bila ključ odobrenja spot BTC ETF-ova nakon koje Gensler jednostavno više nije imao izbora. Stoga se sada Gary, čini se, sjetio načina kako Ethereum ETF-ove može eliminirati na neko vrijeme.

Fortune je izvijestio da je SEC izdao nekoliko sudskih poziva tvrtkama koje su surađivale sa Zakladom Ethereum na kampanji koordiniranog napada u svrhu klasificiranja Ethera kao vrijednosnog papira, što bi bio elegantan razlog za odbijanje odobrenja ETF-ova, a možda i za izbjegavanje tužbi kompanija koje su aplicirale za taj proizvod, predvođenih Blackrockom.

Moguće je da se ovdje cilja na presale ethera uoči njegovog lansiranja, što bi po Howy testu moglo sugerirati da ether jest vrijednosnica. Pojašnjenja radi, bitcoin, kod kojeg nije bilo presalea ili ICO-a, priznat je kao roba i s obzirom na to nema prepreka za njegove ETF-ove. Ali ether je druga priča. Za njega se ne zna što je točno.

Dok je za sve ostale proof-of-stake kriptovalute Gensler jasno rekao da ih smatra vrijednosnicama, za najveći se altcoin nikada nije želio eksplicitno izjasniti, barem ne za svog mandata na čelu SEC-a. Ranije jest. I to pred Kongresom 2018. kada je izjavio da ether nije vrijednosni papir. Baš kao i nekadašnji direktor u SEC-u, Bill Hinman, iste godine. Također, usporedbe između ethera i bitcoina od strane SEC-ovih odvjetnika u slučaju protiv Ripple Labsa dodatni su argument protiv klasifikacije ethera kao vrijednosnice. Možda bi se Gensler mogao pozivati i na Merge, odnosno prelazak Ethereuma s konsenzusa proof-of-work na proof-of-stake, vjerojatno dosada najveću nadogradnju tog blockchaina, pa to navoditi kao razlog promatranja, uvjetno rečeno, promijenjenog ethera, sada kao vrijednosnog papira. Ali Merge se dogodio u 9. mjesecu 2022., a godinu poslije SEC je dopustio formiranje Ethereum futures ETF-a. Dakle, da su Gensler i društvo tada imali ikakve sumnje u vezi s regulatornim tretmanom ethera, ne bi odobrili ETF. Štoviše, ako bi ETH bio vrijednosni papir, onda bi futures ETF bio nezakonit instrument.

Ne treba zaboraviti i još jedan bitan element u ovoj priči. Sestrinska regulatorna agencija CFTC, ona za trgovinu robnim ročnicama, jasno kaže da ether smatra robom. Dakle, ovdje će još biti zanimljivih obrata, a možda i tužbi. I iako ove vijesti nisu utjecale na cijenu ethera, jesu na optimizam oko odobrenja ETF-ova. Analitičari Bloomberg ETF-a, Eric Balchunas i James Seffart, tako su smanjili svoja očekivanja za spot odobrenja ETF-a do 23.5. na 25 posto.

Tržište u snažnom oporavku

SEC udario na Ethereum! Ništa od spot ETH ETF-ova?