Razlozi korekcije

Je li trenutačna korekcija zapravo neočekivana? Nije nimalo. Praktički da nije bilo analitičara koji nije najavljivao slom, odnosno pad. Bilo je nužno da se dogodi, da se isperu spekulanti s polugama, da se bitcoin ohladi i spremi za novi skok.

Možda i najbolji pokazatelj da se korekcija spremala bilo je divljanje meme tokena. Kao što smo već vrlo često govorili, gotovo uvijek takva eksplozija memeova znači da je tržište na lokalnom vrhu, da se kapital iz bitcoina prelijeva u riskantnije kriptovalute i da se sprema povlačenje.

Svjedočili smo tako dominaciji tržišta memeova, s time da su neki poput Pepea, Bonka ili WIF-a došli do svojih all time high vrijednosti prije ovog pada. A neposredni katalizator bili su ETF-ovi, odnosno snažan pad neto priljeva u posljednjih nekoliko dana koji su dosad gurali cijenu BTC-a i bili glavni faktor toga što je bitcoin probio svoj all time high i prije halvinga, prvi put u svojoj povijesti.

Štoviše, nakon smanjenja neto priljeva prošlog tjedna, jučer su ETF-ovi zabilježili neto odljeve, prvi put ovog mjeseca. Dakle, razlika u kupovini i prodaji bitcoina od strane fondova iznosila je negativnih 154 milijuna dolara, na što je ponajviše utjecao ogroman odljev iz Grayscalea, težak 642,5 milijuna dolara. Ali ispuhat će se i taj Grayscaleov fond.

Treba reći i to da se BTC-a rješavaju kratkoročni vlasnici koji inkasiraju profite nakon prošlotjednog all time higha, ali i kitovi. Tako je jučer jedan kit napravio pomutnju na Bitmexu nakon prijenosa preko 400 bitcoina na tu burzu, uzrokujući usput privremeni pad cijene bitcoina na 8900 dolara na Bitmexu. Međutim, tržište se brzo vratilo na normalne razine.

Dodatno, kao što smo objavili jučer, prema analitičaru Rekt Capitalu, BTC je ušao u takozvanu opasnu zonu ciklusa, koju definira vremenski okvir od 28 do 14 dana prije halvinga i u kojoj su se povijesno uvijek događala povlačenja. Prije četiri godine ono je iznosilo 20 posto, a 2016. 40-ak posto.

Pad cijene bitcoina uzrokovao je i likvidacije, što je pak vršilo dodatan pritisak na cijenu. Prema podacima CoinGlassa, nevjerojatnih 222.681 trgovac unutar 24 sata suočio se s likvidacijom na kripto tržištu, ukupne vrijednosti 524,33 milijuna dolara. BTC je tu participirao sa 130 milijuna teškim likvidacijama, mahom dugih pozicija, dakle onih koji su se kladili na rast cijene vodeće kriptovalute.

Prema još jednom istaknutom kripto analitičaru, Aliju Martinezu, ključni pragovi podrške za bitcoin sada leže na 61.100, 56.685 i 51.530 USD. S druge strane, kritične točke otpora identificirane su na 66.990 i 72.880 USD.

Solana preskočila BNB! Ethereum sljedeći na redu?

Je li bull gotov?