Je li bull gotov?

Što sada i kamo će bitcoin dalje? Je li ovo dno ili slijedi još crvenila?

Možda ćemo bolju sliku imati sutra nakon što iz američke središnje banke objave svoju odluku o kamatama, pogotovo nakon posljedičnog govora prvog čovjeka FED-a, koji će se kao i uvijek pomno pratiti kako bi tržišni akteri pokušali dokučiti neke dugoročnije planove američke monetarne vlasti. Sasvim pojednostavljeno, ulagači će doznati naginju li u FED-u i dalje restriktivnijoj monetarnoj politici ili ima nagovještaja relaksacije.

Što god bilo, ta bi dva događaja mogla izazvati dodatnu volatilnost na tržištu, osobito ako u Powellovom govoru bude nekih većih iznenađenja. Drugim riječima, velika je vjerojatnost da je njegov govor lokalno dno rizika. Inače, upravo je to očekivanje informacija o kamatama i smjeru kojim će se politika voditi možda bilo razlog prigušenosti trgovanja na američkom tržištu, dakle smanjenju priljeva u ETF-ove.

Nedavni podaci o inflaciji višoj od očekivane, uključujući američki Indeks potrošačkih cijena (CPI ) i Indeks proizvođačkih cijena (PPI), prigušili su, čini se, raspoloženje. Takav oprezni pristup naglašava osjetljivost tržišta na akcije središnje banke i potencijalni utjecaj na cijene imovine, uključujući kripto. Neki čak postavljaju i pitanje je li bull gotov. Naravno da nije.

Kripto tržište napokon ima korekciju koja je bila prijeko potrebna. Uvjeti prekupljenosti postajali su apsurdni i ovo je povlačenje zapravo iznimno osvježenje za cijelo kripto tržište. Dakle, ova je korekcija tek faza u širem bikovskom trendu. Korekciju također možemo promatrati i kao dobrodošli kripto Black Friday koji bi bilo pametno iskoristiti prije novog rasta. Zato što se, unatoč zaustavljanju ili usporavanju priljeva u ETF-ove, čini kako se radi tek o pauzi, o predahu i da druga runda investitora uskoro planira izložiti se bitcoinu upravo kroz te fondove kojima se trguje na burzi.

Naime, Matt Hougan, investicijski direktor Bitwisea koji upravlja jednim od ETF-ova, ponovio je kako smo vjerojatno još samo nekoliko tjedana udaljeni od ulaska u arenu velikih američkih financijskih institucija koje se nazivaju Wirehouses. Pojašnjenja radi, divovi poput Merrill Lyncha, UBS-a, Morgan Stanleyja i Wells Farga bili bi primjer najvećih Wirehousesa. Houganovi komentari podudaraju se s onima analitičara Bloomberga, Erica Balchunasa, koji je nedavno rekao da će dva glavna daljnja katalizatora bitcoin ETF-ova biti njihova dostupnost tim institucijama i razvoj opcijskih proizvoda koji se temelje na njima.

A onaj tko ne sumnja da je ovo tek privremeno povlačenje ili pauza pred novi mogući eksplozivni rast i stoga ne staje gomilati zalihe jest MicroStrategy Michaela Saylora, koji je nabavio još 9245 bitcoina za 623 milijuna dolara, povećavši svoje ukupne posjede bitcoina na 214.246 BTC-a. Ovom posljednjom kupnjom tvrtka sada drži više od 1 % ukupne ponude BTC-a.

A u igru bi se mogli uključiti i penzići. I to oni japanski. Doduše posredno. Tako Japanski državni mirovinski fond, najveći takve vrste na svijetu, s 1,4 bilijuna dolara pod upravljanjem, traži informacije o bitcoinu dok razmatra opcije za diverzifikaciju portfelja kao odgovor na promjene u društvu, gospodarstvu i tehnologiji. Japanci očito razmišljaju idući u korak s vremenom.

Sve ovo pokazuje da entiteti koji se nisu obazirali na kripto sada digitalnu imovinu shvaćaju ozbiljno i njih će biti sve više i više. A to jednostavno garantira da će kripto predvođen bitcoinom nakon ove pauze, nakon ovog povlačenja, u lov na nove rekorde. I to vrlo brzo!

Razlozi korekcije

SLERF – novi meme kralj?