Solana prijeti Ethereumu!

Solano-manija očito je i dalje u punom jeku, a razlog su naravno memeovi.

Zov brze zarade doveo je do priljeva od sto milijuna dolara u presaleovima memova samo ovoga vikenda. Trend je dodatno potaknut uspjehom tokena Book of Meme (BOME), koji je u samo 56 sati s gotovo nule porastao na tržišnu kapitalizaciju od 1,45 milijardi dolara. Meme ludilo, pogotovo na Solani, dovelo je do usporedbi s balonom Ethereumove ere i inicijalne ponude coina (ICO-a) iz 2017., kada su projekti prikupljali milijune dolara, ali i potom mahom propadali, što namjerno, što slučajno, protraćivši milijarde investitorskih dolara. Izvješće iz 2018. pokazalo je da je više od 90 % ICO projekata propalo.

Kako će biti s meme tokenima, ostaje da vidimo, ali da su hit… definitivno jesu. Tako je ukupno tržište memeova skočilo na oko 55 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, a novi niču kao gljive poslije kiše. Trenutačno se više od 1300 kriptovaluta nalazi u CoinMarketCapovoj meme kategoriji. A takva manija prije svega pogoduje, naravno, Solani.

Za razliku od skupog Ethereuma, Solanine transakcije praktički su besplatne, a to privlači male ulagače željne brze zarade s niskim ulozima. I naravno da sve to gura cijenu SOL-a i naglašava Solaninu rastuću dominaciju naspram snažnih konkurenata i etabliranih igrača poput Ethereuma.

Naime, Solana je prestigla Ethereum u smislu ukupnog volumena na decentraliziranim burzama, a bilježi rekorde po cijelom nizu metrika. Podaci pokazuju da su različiti pokazatelji, kao što su mrežni volumeni, aktivni novčanici, zaključana ukupna vrijednost (TVL), naknade i SOL-ova tržišna kapitalizacija, prešli maksimalne vrijednosti tijekom vikenda, lansirani porastom aktivnosti presaleova memeova.

I sve to otvara pitanje hoće li Solana, ako se ovakva eksplozija ne zaustavi, nakon BNB-a preskočiti i uspavani Ethereum. I dalje vodeći blockchain pametnih ugovora, s relativno sporim i skupim transakcijama, u ovakvom tržišnom kontekstu ne može se nositi sa Solanom. Mali ulagači koji kupuju memeove za 50 ili 100 dolara ne žele samu transakciju platiti 20-ak dolara.

Dencun nadogradnja jest pojeftinila transakcije, ali samo one na Ethereum layer-2 rješenjima. Stoga, ako Solana nastavi s trenutačnim razinama aktivnosti i izbjegne tehničke probleme koji su joj prije bili velika boljka, preskakanje Ethereuma nikako nije isključeno. I to unatoč tomu što on ima više nego četiri puta veću tržišnu kapitalizaciju.

Trenutačno odvajanje Solanine izvedbe od Ethereumove sugerira da tržište počinje razlikovati blockchain projekte na temelju količine rizika i zarade koju mogu ponuditi. A Solana, s poplavom memecoina koji su praktički ni iz čega stvorili nove kripto-bogataše, performansama jednostavno uništava konkurentnost Ethereuma zbog svoje skalabilnosti i nižih transakcijskih troškova.

Avalanche u top 10!

Otkuda vikend pad bitcoina?