Otkuda vikend pad bitcoina?

Nakon prilično snažnog povlačenja i burnog vikenda, tj. nakon nekoliko dana kontinuiranog prodajnog pritiska, bitcoin se bori da se vrati na put ostvarivanja novih rekorda.

Zašto je cijena BTC-a krenula nizbrdo nije sasvim jasno, no neke teorije postoje. Sasvim je sigurno da se ne radi o jednom uzroku, već o cijelom spletu okolnosti. Prije svega treba reći da su priljevi spot BTC ETF-ova snažno usporili u četvrtak, kada je zabilježen najmanji neto priljev od svega 132 milijuna dolara. Radi se o padu od 80 % u odnosu na razinu u srijedu, koja je sama po sebi već bila 38 % niža od prethodnog dana. Isti se trend nastavio i u petak, dok vikendom trgovanja ETF-ova nema. Dakle, nema ni priljeva.

S druge strane, vodeća kriptovaluta suočila se sa snažnim prodajnim pritiskom. Prema nekim internetskim šuškanjima, najveći je utjecaj imao neimenovani hegde fond koji je morao prodati oko milijardu dolara vrijedne bitcoine da pokrije likvidiranu poziciju. Usto, cijeli je prošli tjedan trajala prodaja malih i kratkoročnih ulagača. Dakle, uzimao se profit.

Pad se također pripisuje sastanku Fedovog odbora za otvoreno tržište koji se očekuje ovaj tjedan i na kojem će se obznaniti odluka o kamatnim stopama u SAD-u. Inflacije ne posustaju, pa tržišni akteri s 99 posto šanse procjenjuju da će FED u srijedu ostaviti kamatnu stopu nepromijenjenom. I ne samo to. Njih 92 posto očekuje da se kamate neće smanjivati ni u 5. mjesecu. Kao što je poznato, kamatna stopa Feda ima velik utjecaj na financijska tržišta, uključujući ono kripto imovine, s time da visoka kamata negativno utječe na cijene.

Međutim, unatoč turbulentnih posljednjih nekoliko dana, treba reći kako je bitcoin u nedjelju uspio ostvariti svoje drugo najveće tjedno zatvaranje ikada. S nešto ispod 68.400 dolara, najveća kriptovaluta završila je tjedan u padu za samo 600 USD-a u odnosu na prethodno zatvaranje.

Da podsjetimo, prošli je tjedan vodeća kriptovaluta postigla novi all time high, dosegnuvši 73.750 dolara. Međutim, BTC se iznenada srušio i ušao u korekciju od 12 %, ispod 65K. Naravno, tržište se sada pita što dalje. Neki smatraju da je pad bio tek privremen i očekuju da će se val likvidnosti sručiti na bitcoin ETF-ove kada krene ulazak najavljene druge runde investitora, onih koji su odlučili pričekati i vidjeti kako će se situacije s ETF-ovima odviti. Drugi pak kažu kako će spomenuti all time high zasada ostati lokalni vrh i ukazuju na neminovnu dublju korekciju, pozivajući se na prethodne cikluse.

Solana prijeti Ethereumu!

Korekcije i prognoze cijena BTC-a