Korekcije i prognoze cijena BTC-a

Neuspjeh u tjednom zatvaranju iznad 69.000 dolara mogao bi sugerirati nadolazeću korekciju, kaže dio analitičara i dodaje da su, ako se potvrdi odbijanje od te razine, glavne zone potpore na 65.000, potom 59.000 i 51.000 dolara.

Kada bi se cijena vratila sve do 51.000 dolara, to bi bila stvarno zdrava korekcija od 30 %. A za one koji žele ući na tržište, takav bi pad bio dar s neba.  Međutim, uza sve rečeno, kupovina spot bitcoin ETF-ova vjerojatno neće prestati u skorije vrijeme. A ne treba nikako zaboraviti ni da je halving za svega 30-ak dana.

I upravo prepolovljavanje blok subvencija rudarima poznati pseudonimni analitičar Rekt Capital uzima kao vremensku točku prije koje bi se moralo dogoditi znatnije povlačenje. Naime, prema njemu, budući da smo otprilike samo četiri tjedna udaljeni od halvinga, cijena BTC-a navodno je ušla u opasnu zonu u kojoj investitori moraju biti oprezni zbog nadolazeće volatilnosti.

„Bitcoin polako prelazi iz svoje faze Pre-Halving Rally u fazu Pre-Halving Retrace“, kaže Rekt Capital, dodajući da se, unatoč dosljednoj kupnji od strane američkih spot bitcoin ETF-ova, fenomeni standardnog četverogodišnjeg ciklusa i dalje odvijaju. Pa tako objašnjava da je bitcoin povijesno imao prehalving povlačenja između 14 i 28 dana prije prepolovljavanja. U 2020. korekcija je iznosila 20, a u 2016. 40 posto.

Međutim, iako Rekt Capital smatra da je teorija ciklusa i dalje na snazi, činjenica je da je s ETF-ovima sadašnji ciklus jedinstven po svojim karakteristikama i implikacijama, stoga je smjer kretanja tržišta u sljedećih nekoliko mjeseci sve samo ne jasan.

Ali dugoročno sumnje nema. Generalno, kripto tržište će rasti, bitcoin će rasti. Koliko točno, ovisi o tome koga se pita. I dok novi šef Binancea smatra da će BTC skočiti iznad 80.000 dolara do kraja godine, neki drugi igrači iznose znatno više cifre i revidiraju svoje stare prognoze. Primjerice, analitičari bankarskog diva Standard Chartereda. Oni su tako danas staru procjenu o 100K u 2024. digli na 150 tisuća dolara, dok bi sljedeće godine vodeća kriptovaluta mogla završiti iznad četvrt milijuna dolara.

S druge strane, ta je banka zadržala ciljanu cijenu ethera od 8000 dolara, ali sada vjeruje da bi ta razina mogla biti dosegnuta 2024. umjesto 2026., ako dođe do odobrenja spot Ethereum ETF-ova u 5. mjesecu.

Otkuda vikend pad bitcoina?

Solana preskočila BNB! Ethereum sljedeći na redu?