Kada će vrh ciklusa?

Pred kriptom je očito svjetla budućnost. Stoga analitičari Bernsteina sada predviđaju da bi se ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta mogla gotovo utrostručiti do kraja 2025. godine, na 7,5 bilijuna dolara.

Rast će, prema Bernsteinovim analitičarima, doći zbog institucionalnog usvajanja kripta bez presedana. A to usvajanje predvode spot bitcoin ETF-ovi. Za njih iz Bernsteina predviđaju da će upeterostručiti imovinu pod upravljanjem do spomenute 2025., sa sadašnjih 60 na 300 milijardi dolara. A ako se to dogodi, značit će da će BTC ETF-ovi držati tri puta veću imovinu pod upravljanjem nego što je ona zlatnih ETF-ova, koja iznosi 97 milijardi.

Iz JMP Securitiesa kažu da bi bitcoin ETF-ovi mogli ostvariti priljeve od preko 220 milijardi dolara u sljedeće tri godine, dakle do 2027. Uzimajući u obzir multiplikator novog kapitala, to bi značilo da bi cijena BTC-a mogla skočiti četiri puta od sadašnje cijene, tj. iznad 280 tisuća dolara. Analitičari JMP-a primijetili su da su, iako rekordni, trenutačna aktivnost i priljevi vjerojatno tek početak, sugerirajući da predstavljaju samo djelić potencijalnog rasta. Naglasili su da će se tokovi najvjerojatnije znatno povećati jer odobrenje ETF-a označava početak duljeg procesa raspodjele kapitala.

A u posljednjih 60 dana samo je Blackrockov ETF IBIT apsorbirao približno 200.000 bitcoina, što predstavlja oko 10 % ukupnog bitcoina dostupnog na svim burzama. Međutim, bit će zanimljivo vidjeti kroz koliko dodatnih razdoblja od 60 dana Blackrock može nastaviti kupovati 10 % raspoložive ponude prije nego što pokrene parabolični rast cijene bitcoina. Zato što s halvingom bitcoina, planiranom za sljedeći mjesec, analitičari predviđaju njegov mega rast.

Kripto analitičar Ali Martinez istražuje povijesne obrasce događaja prepolovljenja bitcoina, fokusirajući se na vremenske razmake između prepolovljenja i naknadnih vrhunaca tržišta. Martinezovo ispitivanje otkriva da je nakon halvinga 2012. najveća kriptovaluta dosegla vrhunac u roku od 367 dana. Dok je 2016. godine bitcoin dosegnuo vrh tržišta u 526 dana, 2020. trebalo mu je 547 dana da dosegne svoj vrhunac.

Sve ovo iznosimo samo da znate kada bi mogli biti neki potencijalni vrhovi ciklusa. S druge strane, analitičar REKT Capitala koristi drukčiju metriku. On kao ključan događaj ne uzima prepolovljenje nego novi ATH, stoga iznosi mogućnost da je ovaj ciklus ubrzan i da bi mogao završiti već ove godine. Naravno, zbog ETF-ova koji su doveli do all time higha prije halvinga, što se dosad nikada nije dogodilo. Ovaj analitičar tako kaže da bi na temelju povijesnih kretanja bitcoin mogao dosegnuti vrhunac ciklusa krajem 2024. ili početkom 2025. godine. Međutim, također kaže da bi se ciklus mogao i produžiti jer se povijesno gledano svaki ciklus produljivao.

Musk potvrdio da će se DOGE koristiti za kupnju Tesli

Bitcoin se konsolidira – tržište predvode memeovi!