ETF-ovi i kriza likvidnosti

Jučer su samo ETF-ovi progutali gotovo 15 tisuća bitcoina!

Dakle, jučer su ETF-ovi dosegnuli novi rekord, s priljevima većim od milijarde dolara ili preko 14,7 tisuća dolara BTC-a. Da podsjetimo, dnevna proizvodnja rudara iznosi 900 bitcoina, a nakon halvinga iznosit će 450.

Ponovno je dominirao BlackRockov iShares Bitcoin Trust (IBIT) s 849 milijuna dolara. IBIT sada ima više od 200 tisuća bitcoina u svojim rukama i više od 14,5 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. Ali pustimo sad brojke. Hajmo se pozabaviti onime što one znače.

Prema Ki Young Juu, osnivaču i izvršnom direktoru onchain platforme za analitiku CryptoQuant, nastavak takvog trenda značit će krizu ponude bitcoina do 9. mjeseca ove godine. Usto, gomilanje bitcoina kao dijela riznica od strane institucija kako bi diverzificirale portfelje tek počinje.

Bitwise je u ponedjeljak izvijestio o snažnom interesu velikih institucionalnih igrača koji se tek trebaju uključiti u BTC ludilo. A i aktivni fondovi počinju prepoznavati potencijal spot bitcoin ETF-ova. Patient Capital Management najavio je planove za ulaganje u ETF-ove do 15 % svog Opportunity Trusta, u iznosu od 1,4 milijarde dolara, radi diversifikacije svojih posjeda.

Spot bitcoin ETF-ovi tako će samo još dobiti na zamahu. Sada drže gotovo 30 milijardi dolara u imovini pod upravljanjem. Dakle, ako se momentum nastavi, mogao bi se pojaviti novi fenomen u kojem jednostavno neće biti dovoljno dostupnih BTC-ova za zadovoljenje potražnje.

“Medvjedi ne mogu pobijediti u ovoj igri dok ne prestane priljev spot bitcoin ETF-ova”, rezimirao je Ki. Napomenuo je da su samo ETF-ovi prošli tjedan kupili više od 30.000 BTC-a, a s tri milijuna BTC-a na burzama i u novčanicima rudara, izgledi za cjenovni šok izazvan nedostatkom opskrbe postaju očiti.

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) jedini se i dalje odupire trendu, s dnevnim odljevima koji rutinski dosežu i 500 milijuna dolara. S obzirom na porast cijene BTC-a od pokretanja ETF-ova u siječnju, vrijednost GBTC-ovih smanjenih BTC udjela u dolarima zapravo je jedva pala.

Kada se to zaustavi i dođe do prekretnice, Ki predviđa da bi utjecaj na cijenu BTC-a mogao biti iznad tržišnih očekivanja. „Jednom kada se dogodi kriza likvidnosti na strani prodaje, njezin sljedeći ciklički vrh može premašiti naša očekivanja zbog ograničene likvidnosti i tanke knjige nalo“, zaključuje taj analitičar.

I kako onda BTC ne bi rastao? Bitcoina, drugim riječima, vrlo skoro jednostavno neće biti dovoljno za sve one koji ga žele. Što to znači za cijenu, prosudite sami…

Korekcija i prognoze cijena BTC-a

Uskoro neće biti dovoljno bitcoina za sve!