Londonska burza počinje prihvaćati BTC i ETH ETN-ove

Londonska burza (LSE) objavila je da će početi primati prijave za bitcoin i ether kripto zapise kojima se trguje na burzi (ETN) u drugom kvartalu 2024. godine.

Kripto ETN-ovi bili bi dostupni samo profesionalnim ulagačima, uključujući kreditne institucije i investicijske tvrtke ovlaštene ili regulirane za rad na financijskim tržištima, no iz burze nisu objavili točan datum kada će početi primati prijave.

Trebali bi imati tržišnu cijenu ili mjeru vrijednosti temeljne imovine koja je javno dostupna i podržana bitcoinom ili etherom, ovisno o kojem se ETN-u radi. Temeljna kripto imovina mora biti u cijelosti ili uglavnom držana u hladnom novčaniku ili nečem sličnom, kažu iz burze.

Osim toga, imovinu treba držati skrbnik koji podliježe zakonima protiv pranja novca u Ujedinjenom Kraljevstvu, Europskoj uniji, Švicarskoj ili Sjedinjenim Državama. Burza definira ETN-ove kao dužničke vrijednosne papire koji pružaju izloženost temeljnoj imovini.

Dakle, kripto ETN-ovi omogućavat će ulagačima trgovanje vrijednosnim papirima koji prate izvedbu kripto imovine tijekom radnog vremena burze. Kao što se može primijetiti, ETN se smatra svojevrsnom alternativom fondovima kojima se trguje na burzi (ETF). 

Britanski financijski nadzornik (FCA) smatra da ETN-ovi nisu prikladni za male ulagače zbog svojih rizika. Stoga iz regulatora poručuju da će prodaja ETN-ova podržanih kriptom maloprodajnim potrošačima ostati zabranjena. 

Potez LSE-a dolazi nakon što su američki spot bitcoin ETF-ovi stekli veliku popularnost od svog pokretanja u siječnju. U petak je kumulativni obujam trgovanja američkim spot bitcoin ETF-ovima premašio sto milijardi, dosegavši 106,59 milijardi dolara.

A ti isti ETF-ovi sada će biti ponuđeni ni više ni manje nego ulagačima u Indiji kroz inicijativu indijske platforme za ulaganje u kriptovalute, Mudrex. Iz Mudrexa kažu kako će taj potez biti puno zanimljiviji institucijama nego maloprodaji.

Naime, indijski retail kupci već mogu pristupiti spot-bitcoin ETF-ovima putem kompanija koje ulažu u američka tržišta. U prvoj fazi Mudrex će izlistati četiri spot ETF-a – BlackRock, Fidelity, Franklin Templeton i Vanguard.

Bitcoin preko 70k USD već tijekom vikenda?

Bitcoin premašio 71.000 dolara – nova najviša vrijednost svih vremena!