Cijena bitcoina dosegnula novi rekord svih vremena!

Cijena bitcoina dosegnula je novi rekord svih vremena – iznad 69.200 dolara, a analitičari vjeruju da uzlet BTC-a ima još puno prostora.

Cijena bitcoina 5. ožujka dosegnula je novu najveću vrijednost svih vremena – iznad 69.200 USD, nakon što je u prethodna 24 sata porasla za 5 %.

Prva kriptovaluta na svijetu ojačala je preko 21 % tijekom prošlog tjedna kako bi srušila prethodnu najveću cijenu svih vremena od 68.990 USD, koja je zabilježena na burzi Coinbase 10. studenog 2021.

Rekordna vrijednost uslijedila je nakon velikih priljeva iz novih spot bitcoin fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ovi) u Sjedinjenim Državama.

ETF-ovi su uveli pasivnu potražnju za bitcoinom koja ne ovisi o cijeni, što je učvrstilo njegov status pohrane vrijednosti i dovelo do povećanja cijene, prema istraživačkom izvješću analitičara Bitfinexa.

„Naša analiza predviđa da će se konzervativni cjenovni cilj od 100.000 do 120.000 USD postići do četvrtog kvartala 2024., a vrhunac ciklusa postići će se u 2025. u smislu ukupne kapitalizacije kripto tržišta.“

Prema analitičarima, promptni ETF-ovi mogli bi ublažiti pad volatilnosti bitcoina nakon što dosegnu nove vrhove ciklusa:

„Činjenica da sada imamo ETF-ove potencijalno znači da bi svaki pad nakon vrha trenutačnog ciklusa mogao biti manje drastičan od prethodnih padova. Vidjeli smo sličnu stabilnu putanju cijene nakon ogromnog povećanja nakon lansiranja zlatnih ETF-ova.“

Bitcoin ETF-ovi bili su važan element trenutačnog uspona. Do 15. veljače bitcoin ETF-ovi činili su oko 75 % novih ulaganja u najveću svjetsku kriptovalutu jer je premašila granicu od 50.000 dolara, prema istraživanju CryptoQuanta.

Bitcoin ETF-ovi mogli bi nadmašiti zlatne ETF-ove u imovini pod upravljanjem u sljedeće dvije godine, prema istraživačkom izvješću od 26. veljače koje su podijelili viši analitičar Bloomberga, Eric Balchunas, i analitičar suradnik, Andre Yapp.

Unatoč novom rekordu svih vremena, bitcoin bi mogao doživjeti znatnu volatilnost nakon nadolazećeg prepolovljenja, prema Paulu Eismi, voditelju trgovanja opcijama u XBTO Futuresu.

Eisma je izjavio: „Kripto ekosustav prvi će put imati istovremeni pritisak zbog utjecaja deflacijske ponude prepolovljenja, kao i još tekućeg šoka potražnje od strane ETF-ova. Tržište opcija u prosincu 2024. po terminskoj isplativosti trenutačno se kreće u rasponu od 55.000 do 85.000 USD, s impliciranom volatilnošću od oko 65 %.“

MicroStrategy prikuplja 600 milijuna dolara za novu dokupnju bitcoina

Dogwifhat pred preskakanjem Bonka