USDT dostigao kapitalizaciju od 100 milijardi dolara

Najveći stablecoin Tether (USDT) prešao je najveću tržišnu kapitalizaciju svih vremena od gotovo 100 milijardi dolara, bilježeći rast od 9 % od početka godine.

Time je Tether dodatno produbio jaz u usporedbi sa sljedećim najvećim rivalom USDC-om, koji izdaje Circle, i premašio ga u tržišnoj kapitalizaciji za više od 70 milijardi dolara. Inače i USDC-ova kapitalizacija porasla je ove godine.

Treba reći da se podaci razlikuju od izvora do izvora, pa tako Tether znatno zaostaje od granice od 100 milijardi dolara na platformama kao što je CoinMarketCap. Ali ova ga kapitalizacija svejedno stavlja u rang s energetskim titanom BP-om i malo iznad diva e-trgovine Shopifyja.

S druge strane, ukupna ponuda USDT-a, uključujući iskovane i odobrene, iznosila je 104 milijarde u ponedjeljak, prema podacima The Blocka.

Tether je kriptovaluta vezana za cijenu američkog dolara, dostupna na 14 blockchaina i protokola, i treća najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji iza bitcoina i ethera. Igra ključnu ulogu kao opcija temeljena na blockchainu za kripto trgovce kojima je potrebna stabilna imovina.

Najveći kupac američkog državnog duga

Tvrtka koja izdaje token, koja se također zove Tether, tvrdi da podupire svaki USDT token u omjeru 1:1 svojim neovisno revidiranim rezervama, koje se prvenstveno sastoje od prinosnih američkih trezorskih zapisa (T-Bills), kratkoročnog zajma danog vladi SAD-a.

U četvrtom tromjesečju 2023. tvrtka je objavila rekordnu tromjesečnu dobit od 2,85 milijardi dolara, od čega milijarda dolara dolazi od trezorskih zapisa. Ti udjeli iznose preko 80 milijardi dolara, pa je Tether time jedan od najvećih svjetskih kupaca američkog državnog duga.

Kvaliteta imovine koja podupire USDT često je bila razlog za zabrinutost u kripto prostoru, a Tether je uložio napore kako bi smanjio svoju izloženost imovini koja se smatra višim rizikom. Tako se obvezao da će do kraja 2023. prestati posuđivati ​​sredstva iz svojih rezervi.

Ti se planovi nikada nisu ostvarili, s time da je Tether imao 4,8 milijardi dolara zajmova u svojim knjigama na kraju 2023., što jest oko milijardu dolara manje nego kad je započeo godinu. Tvrdi se da su zajmovi u potpunosti osigurani kolateralom i da će ih tvrtka smanjiti na nulu u 2024.

Više od polovice trenutačno izdanog USDT-a nalazi se na Tron blockchainu, za koji je izvješće Ujedinjenih naroda iz siječnja navelo da je postao preferirani izbor za cyber prijevare i pranje novca u jugoistočnoj Aziji.

Bitcoin zaključio veljaču rastom od 44 %; analitičari predviđaju daljnji uzlet!

“Počinje desetljeće BTC groznice”