Bitcoin zaključio veljaču rastom od 44 %; analitičari predviđaju daljnji uzlet!

Bitcoin (BTC), najveća svjetska kriptovaluta, završila je veljaču sa snažnim rastom od 44 %, označavajući najjači mjesečni učinak od prosinca 2020.

Unatoč dostizanju izvanrednih razina cijena, analitičari su optimistični, sugerirajući da je ovaj rast daleko od vrhunca. Međutim, izvješće JPMorgana predviđa potencijalnu korekciju cijene BTC-a na čak 42.000 USD nakon prepolovljenja u travnju, kada će nagrade rudarima biti prepolovljene četvrti put u povijesti bitcoina.

Izvanredna izvedba bitcoina u veljači

Tijekom veljače je bitcoin pokazao impresivan rast, probijajući prekretnice kao što su 50.000 i 60.000 USD prvi put u više od dvije-tri godine, prije nego što je u srijedu dostigao vrhunac od 64.000 USD. Ovaj je skok uslijedio nakon privremenog povlačenja ispod 40.000 USD, nakon uvođenja spot bitcoin fondova kojima se trguje na burzi (ETF) u Sjedinjenim Državama od siječnja.

Prema posljednjim podacima, bitcoinom se trguje po cijeni od oko 62.000 dolara, a njegova tržišna kapitalizacija procijenjena je na više od 1,217 bilijuna dolara. Unatoč tomu što se cijena bitcoina kreće blizu najviših vrijednosti svih vremena, analitičari su i dalje optimistični u pogledu njegove buduće putanje.

Alex Thorn, voditelj istraživanja u Galaxyju, naglasio je važnost američkih promptnih bitcoin ETF-ova, označivši ih kao prekretnicu zbog postojane i rastuće potražnje za BTC-om. Usto, s otprilike 75 % ponude bitcoina u vlasništvu dugoročnih investitora koji su pokazali nevoljkost prodavati na trenutačnim razinama cijena, Thorn je nagovijestio da postoji dovoljno prostora za daljnje kretanje prema gore.

Intrigantno je da su analitičari IntoTheBlocka također primijetili da aktivnost transakcija u lancu na Bitcoin mreži i maloprodajni interes za kriptovalute ostaju znatno ispod razina viđenih tijekom prethodnih vrhunaca. Ipak, usred uzbuđenja savjetuje se oprez. Analitičari Swissblocka preporučili su razborit pristup, savjetujući da se ne žuri na tržište na povišenim razinama. Umjesto toga, predlažu čekanje kratkoročnih povlačenja kako bi se iskoristile prilike za kupnju.

Zanimljivo, nije samo bitcoin ukrao pozornost. Druge kriptovalute poput Uniswapovog upravljačkog tokena (UNI-a), Filecoinovog FIL-a i popularnog meme coina dogecoina (DOGE) nadmašile su dobitke bitcoina, dodatno ilustrirajući opsežni rast na kripto tržištu.

Usred optimizma neki analitičari nešto opreznije pristupaju dugoročnim izgledima. Izvješće JPMorgana predviđa potencijalnu korekciju cijene bitcoina na čak 42.000 USD, nakon prepolovljenja u travnju kada će nagrade rudarima biti prepolovljene četvrti put u povijesti bitcoina.

Bitcoinov uzlet usred fluktuacija tečaja

Unatoč tomu, gospodarske sile poput Kine, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Indije, zajedno s tržištima u razvoju poput Argentine, Turske i Egipta, vidjele su da je bitcoin dosegao nove vrhunce u lokalnim valutama.

Devalvacija valuta poput jena u Japanu posebno je pridonijela rastu bitcoina u toj regiji jer likvidnost teče u kripto imovinu usred deprecijacije fiata. Takav trend naglašava globalnu privlačnost bitcoina kao zaštite od devalvacije valuta i ekonomske neizvjesnosti.

Zaključno, meteorski rast bitcoina u veljači, koji je kulminirao njegovim najvećim mjesečnim rastom od prosinca 2020., naglašava njegovu trajnu privlačnost i otpornost u uvjetima tržišne nesigurnosti. Kako se približava vrhuncu svih vremena, putovanje bitcoina nastavlja zaokupljati maštu ulagača diljem svijeta, signalizirajući promjenu u načinu na koji pojedinci percipiraju novac i komuniciraju s njim u digitalnom dobu.

Probudili se altovi predvođeni Bonkom, DOGE-om i SHIB-om

USDT dostigao kapitalizaciju od 100 milijardi dolara