Novi rekordi BTC ETF-ova

BlackRockov iShares Bitcoin Trust (IBIT) u ponedjeljak je prvi put premašio milijardu dolara u volumenu trgovanja, objavio je analitičar Bloomberga, Eric Balchunas.

Balchunas je izrazio oduševljenje rezultatima jednog i dalje sasvim novog ETF-a i napomenuo da je devet bitcoin ETF-ova (bez GBTC-a) zajednički oborilo rekorde svih vremena, premašivši 2,4 milijarde dolara.

Treba reći da je i prethodni rekord bio njihov, a postavljen je 11. siječnja kada su ti investicijski proizvodi debitirali. BlackRockov IBIT je jučer trgovao s više od 1,3 milijarde dolara, što predstavlja porast od 30 % u odnosu na njgov prethodni rekord. 

Grayscaleov GBTC prvi je pratilac, s 843,6 milijuna dolara u trgovanju, a slijede ga Fidelityjev FBTC i Ark Investov ARKB, koji su zabilježili 587,3 milijuna, odnosno 265,6 milijuna USD. 

Što se neto priljeva tiče, oni su u ponedjeljak iznosili 420 milijuna dolara. Od lansiranja prošlog mjeseca, devet spot bitcoin ETF-ova kumulativno je zabilježilo ukupno 6,1 milijardu dolara priljeva. To ukazuje na veliku potražnju za novopokrenutim Bitcoin investicijskim proizvodima.

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) s druge strane bilježi odljev od 7,4 milijarde dolara u posljednjih 30 dana. Od svoje pretvorbe u ETF, GBTC nije zabilježio priljeve. Međutim, u ponedjeljak je GBTC zabilježio najniži jednodnevni odljev od svega 22 milijuna dolara.

Priljevi ETF-a jasno pokazuju da veliki igrači grade pozicije uoči nadolazećeg prepolovljavanja bitcoina zakazanog za travanj 2024. Podaci u lancu pokazuju da su se bitcoin kitovi također masovno naprikupljali tijekom prošlog mjeseca. 

Manje od dva mjeseca nakon početka trgovanja, devet spot bitcoin fondova kojima se trguje na burzi, isključujući Grayscaleov GBTC fond, sada drže više od 300 tisuća bitcoina u imovini pod upravljanjem.

Institucije se okreću etheru

Snažan rast BTC L2 tokena