Institucije se okreću etheru

Promjena tržišnog raspoloženja prema etheru u kontrastu je s prethodnim mjesecima kada su institucije bile optimističnije po pitanju bitcoina.

U zanimljivom obratu događaja, institucije sada daju prednost Ethereumu (ETH) u odnosu na Bitcoin (BTC), prema nedavnom izvješću Bybit Researcha, istraživačkog ogranka te burze kriptovaluta. 

To označava značajan pomak u raspoloženju jer su institucije tradicionalno bile optimističnije prema BTC-u nego drugim kriptovalutama. Izvješće ukazuje na okretanje fokusa prema ETH-u, s trendom koji je započeo u rujnu 2023. i dobio na zamahu u siječnju 2024.

Prema Bybitu, u siječnju 2024. institucionalni ulagači dodijelili su 39,82 % svojih udjela ETH-u, dok ih je samo 39,49 % dodijelilo BTC-u. Institucije su namijenile samo 5 % svog portfelja za alternativne kriptovalute i 15 % za stabilne kovanice, signalizirajući jasnu sklonost BTC-u i ETH-u. 

Bybit pripisuje povećanje udjela ethera predviđenoj Dencun nadogradnji planiranoj za sljedeći mjesec, koja ima za cilj smanjiti troškove, a povećati brzine transakcija na Ethereumu. Očekuje se da će njezina uspješna implementacija dati poticaj ETH-u i drugim tokenima layer 2 rješenja.

Uz to, skok bi se mogao pripisati tržišnom optimizmu u vezi odobrenja ether spot ETF-ova od strane Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC) do kraja 2024. To bi odobrenje moglo dodatno podići status ethera i povećati institucionalni interes za tu digitalnu imovinu.

I drugi čimbenici, kao što je njegova deflacijska ponuda od prelaska na Proof-of-Stake (PoS), niske razine ETH-a koje se drže na burzama i povećana aktivnost ulaganja, odigrali su znatnu ulogu u etherovom nadmašivanju BTC-a.

Kao što je spomenuto, institucije su znatno smanjile svoje pozicije altcoina, osobito u nestabilnim kategorijama kao što su meme kovanice, AI tokeni i BRC-20 tokeni. Fokus je sada na stabilnoj imovini, tokenima layer 1 blockchainova i protokola za decentralizirano financiranje (DeFi).

Bitcoin osvojio novi lokalni vrh! Slijedi li daljnji proboj ili korekcija?

Novi rekordi BTC ETF-ova