“Bitcoin na 150K USD do kraja godine”

Analitičar Fundstrata Tom Lee predviđa da bi Bitcoin mogao dosegnuti 150 tisuća dolara 2024. godine.

Bitcoin je možda usporio i zastao tijekom tekućeg tjedna, no unatoč tomu, voditelj istraživanja FundStrata Tom Lee udvostručio je svoje optimistične izglede i rekao da bi vodeća kriptovaluta još ove godine mogla doseći čak 150.000 dolara.

“Potražnja se poboljšava s novim ETF-ovima, ponuda se smanjuje s prepolovljenjem, a ako monetarna politika popusti, što očekujemo, takav rasplet podržava rast rizične imovine”, rekao je Lee za CNBC.

Leejevi komentari dolaze u trenutku kada se čini da je uspon bitcoina izgubio na snazi ​​nakon porasta od 35 % u proteklih nekoliko tjedana, na 53.000 dolara, što je njegova najviša cijena u 26 mjeseci. Ali Lee nije zabrinut. “Bitcoin se drži”, rekao je. “Ne vjerujem da će povlačenje tako skoro početi.”

Leejeva nedavna predviđanja poklapaju se s njegovim dugoročnim prognozama, gdje predviđa da će bitcoin dosegnuti 500.000 dolara u roku od pet godina zbog svoje sigurnosti i korisnosti kao sredstva za pohranu vrijednosti i rizika.

A tu cijenu predviđa i bitcoin maksimalist i financijski novinar, Max Keiser. Vjeruje da je to moguće jer predviđa veliki krah američkog tržišta dionica kakav nije viđen od kraja 1980-ih jer je tržište ponovno doseglo svoj vrhunac.

Navodi da je trenutačno 10 % najvećih dionica na tržištu najkoncentriranije od Velike depresije, odnosno da odražava vrijednost 75 % cjelokupnog tržišta. Čak i 2001. godine, s vrhuncem Dot-com bubblea, koncentracija je bila niža i iznosila je približno 72 %.

Korekcija prije halvinga

Stoga će, smatra Keiser, doći do prelijevanja sredstava u ultimativno sigurno utočište, odnosno bitcoin. Međutim, kratkoročno gledajući, brojni analitičari sugeriraju da bi se BTC mogao ohladiti na neko vrijeme.

Joel Kruger, tržišni strateg u LMAX grupi, zaziva oprez, ističući potencijalnu volatilnost zbog sporosti zaokreta politike FED-a i posljedica globalne makro slabosti, što bi moglo privremeno utjecati na kripto tržišta. Dodao je da će svaki pad biti prilika za zauzimanje strateških pozicija.

Iz analitičke tvrtke Swissblock također kažu da, iako je makro slika za kripto optimistična, slijedi moguće povlačenje prema nižim cijenama prije nego što se nastavi uzlazni trend.

“Iako prevladavajući sentiment sugerira potencijalni nastavak uzlazne putanje, trenutačni scenarij može zahtijevati razdoblje konsolidacije ili čak vraćanje na razinu podrške od 47,5 tisuća dolara”, kažu analitičari Swissblocka.

Analitičar i kripto trgovac Rekt Capital smatra pak da je tekuća cjenovna akcija BTC-a već dio povijesne korekcije prije halvinga, u kojoj je došlo do povlačenja za 38 i 20 % tijekom ciklusa prepolovljavanja 2016., odnosno 2020. godine.

“Slijedi korekcija prije prepolovljavanja, zatim razdoblje reakumulacije, a zatim parabolična cjenovna akcija prema novim najvišim vrijednostima ikad”, kaže taj analitičar. Prema njemu, zona interesa kada je riječ o povlačenju nalazi se na oko 45.000 dolara.

Ether bi uskoro mogao do novog ATH-a

Ether ide na novi ATH, BTC na 150k do kraja godine?!