Katalizatori za novi BTC ATH u sljedećih 6 mjeseci

Cijena BTC-a porasla je za više od 30 % u protekla tri tjedna. S obzirom na taj nedavni zamah bitcoina, sudionici na tržištu sada se pitaju kada stiže novi ATH.

Najviša vrijednost od 69 tisuća dolara, postavljena 2021., sada je udaljena samo 32 %, a katalizatori rasta nastavljaju se nizati. Na vidiku je pet glavnih katalizatora koji bi mogli dovesti BTC do najviših vrijednosti ikad prije ljeta. 

A ti su katalizatori halving, ETF-ovi, easing (kvantitativno popuštanje FED-a), elections (izbori u SAD-u), treasuries (riznice korporativnih entiteta diljem svijeta), kažu analitičari IntoTheBlocka.

Iz te istaknute analitičke tvrtke kažu da sinergija svih tih katalizatora daje bitcoinu 85 % šanse da dosegne novu najvišu vrijednost ikad u sljedećih šest mjeseci. Prvi od njih je prepolavljanje BTC-a koje će se dogoditi u travnju.

Halving će prepoloviti nagrade BTC rudarima u smislu količine koje dobivaju za osiguravanje mreže i potvrđivanje transakcija i tako će povećati oskudicu bitcoina, te se samim time očekuje rast cijene vodeće kriptovalute.

“Rudari spremniji nego ikada”

Ono što je bitno naglasiti jest da iz IntoTheBlocka kažu da su rudari spremniji nego ikada za smanjenje izdavanja BTC-a, što znači da ne bi trebali prodavati svoje zalihe, pa će, smatraju, najviša razina ikad moguće doći samo mjesec dana nakon prepolavljanja.

Također, povijesno gledano, godina nakon prepolavljanja obično ima snažnu izvedbu. Međutim, s obzirom na to da je ova teorija sada postala toliko raširena i javno poznata, izgledno je da će ulagači gomilati tokene ranije kako bi profitirali i pogurali novi ATH već u 2024.

Drugi katalizator jesu novi priljevi koji dolaze iz nedavno odobrenih BTC ETF-ova. Iako je nejasno koliko dugo će snažni priljevi trajati, neki tvrde da bi se oni mogli ubrzati u drugom tromjesečju, nakon što završi prvo tromjesečno probno razdoblje.

Prema toj teoriji, tada takve proizvode registrirani investicijski savjetnici mogu početi nuditi šire, što bi moglo rezultirati rastućom potražnjom, dok se izdavanje ponude smanjuje nakon prepolavljanja. A takav scenarij ima potencijal rezultirati eksplozivnom dinamikom cijene bitcoina.

FED će krenuti s monetarnim popuštanjem

Treći vjetar u leđa proizlazi iz očekivanja da će Federalne rezerve početi smanjivati ​​kamatne stope. Naime, budući da je inflacija pala na 3 s gotovo 10 %, sudionici na tržištu sada očekuju da će Fed olakšati financijske uvjete.

Bilo da se to dogodi u ožujku ili kasno u ljeto, predviđena sniženja kamatnih stopa guraju tržišta. Kako se kamatne stope počnu smanjivati, posuđivanje će postati jeftinije, podržavajući veću likvidnost na financijskim tržištima, što u konačnici pogoduje cijenama digitalne imovine. 

Četvrti katalizator jesu nadolazeći američki predsjednički izbori jer FED bi mogao poduzeti korake potrebne da gospodarstvo izgleda dobro uoči samog događaja. Implicitni poticaj FED-a kroz primjerice upumpavanje likvidnosti u sustav povećava šanse za reizbor Joe Bidena.

I kao posljednji katalizator analitičari vide predviđanja da će tvrtke diljem svijeta, a posebno u SAD-u, početi akumulirati BTC u nadolazećim mjesecima zbog popularizacije i olakšanog pristupa bitcoinu koji su donijeli ETF-ovi.

To bi moglo rezultirati time da se manji postotak korporativnih riznica globalno počne izdvajati za bitcoin i širi kripto prostor.

Ethereum će biti sljedeći “miljenik institucija”

Worldcoin skočio 200 posto u tjedan dana