Ethereum će biti sljedeći “miljenik institucija”

Druga po veličini kriptovaluta vjerojatno je jedina digitalna imovina osim bitcoina koja će dobiti spot ETF odobrenje SEC-a, navodi se u izvješću Bernsteina.

Nedavni rast bitcoina (BTC) potaknut je uvođenjem spot ETF-ova, a sada je možda vrijeme da se investitori usredotoče na ether (ETH), drugu po veličini kriptovalutu, kažu analitičari brokerske kompanije Bernstein.

Oni smatraju da je ether vjerojatno jedina digitalna imovina osim bitcoina koja će dobiti odobrenje SEC-a za spot ETF i takvom scenariju zaključno sa svibnjom daju 50 posto šanse. Istovremeno, gotovo su sigurni da će do odobrenja doći u sljedećih 12 mjeseci.

Naime, brojne tradicionalne financijske tvrtke natječu se za ether ETF u SAD-u. Franklin Templeton, Blackrock i Fidelity, kojima su odobreni bitcoin ETF-ovi od strane Komisije za vrijednosne papire i burzu, neke su od tvrtki koje su podnijele zahtjeve za odobrenjem.

“Ethereum, sa svojom dinamikom prinosa od stakinga, ekološki prihvatljivim dizajnom i institucionalnom korisnošću za izgradnju novih financijskih tržišta, dobro je pozicioniran za institucionalno usvajanje”, napisali su analitičari Bernsteina.

Ether je postao deflatoran

Iz brokerske kompanije napominju da institucije ne žele samo pokrenuti ether spot ETF-ove nego i izgraditi transparentnija i otvorenija tokenizirana financijska tržišta na Ethereum blockchainu, dodajući da postoji korisnost i izvan pukog prikupljanja tokena.

Sljedeća nadogradnja Ethereuma, Dencun, zakazana za sredinu ožujka, učinit će transakcijske troškove jeftinijima za dodatnih 50-90 %, što poboljšava srednjoročne izglede tokena, navodi se u izvješću.

Spomenimo i kako je ether izvedbom nadmašio bitcoin prošlog tjedna, što je trend koji se nastavio i danas, a mogao bi i u budućnosti jer se čini da su osnove za izvorni token Ethereuma povoljnije od onih bitcoina.

Naime, iako svi govore o halvingu BTC-a, treba se sjetiti da taj događaj samo usporava stopu rudarenja novih bitcoina, dok je ether od Merge nadogradnje iz 2022., kojom je prešao s PoW na PoS konsenzus, postao deflatoran, odnosno da mu se ponuda smanjuje.

Otada je izdano 1,047.643 ETH-a (3,05 milijardi dolara), a 1,407.200 ETH-a je spaljeno ili izbačeno iz optjecaja, uzrokujući smanjenje neto ponude od 359.557 ETH-a ili 0,209 % na godišnjoj razini. Ponuda bitcoina porasla je 1,71 % u istom razdoblju.

Ovaj puta sve je drugačije! Stiže li superciklus?!

Katalizatori za novi BTC ATH u sljedećih 6 mjeseci