Genesisu odobrena prodaja GBTC udjela

Američki stečajni sud odobrio je bankrotiranom kripto zajmodavcu Genesisu prodaju dionica Grayscale Bitcoin Trusta (GBTC) u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara.

Odobrenje je doneseno unatoč primjedbama Digital Currency Groupa (DCG), Genesisove matične tvrtke, u vezi potencijalne preuranjenosti prodaje u odnosu na cjelokupni stečajni plan. DCG je tvrdio da će plan dovesti do preplate vjerovnika.

U sudskom podnesku DCG je tvrdio da plan otplate nesrazmjerno favorizira malu kontrolnu grupu vjerovnika u odnosu na druge i da DCG ne može podržati takav plan, a sud ga ne bi trebao odobriti.

Najveći problem? Prema DCG-u, neki će vjerovnici dobiti daleko više od drugih jer su cijene digitalne imovine poput bitcoina (BTC) i ethera (ETH) porasle otkako je Genesis propao u siječnju 2023. Ali suca to nije uvjerilo.

Uz dionice GBTC-a, Genesis će također prodati svoje udjele u Grayscale Ethereum Trustu (ETHE) i Grayscale Ethereum Classic Trustu (ETCG ) kao dio plana tvrtke da otplati svoje vjerovnike.

GBTC i dalje dominantan ETF proizvod

Ovakav razvoj samo je dio Genesisovog šireg plana likvidacije, koji uključuje nagodbe s regulatornim tijelima kako bi se odredio prioritet otplate kupaca. Na budućem sudskom ročištu 26. veljače razmatrat će se odobrenje cjelokupnog stečajnog plana Genesisa.

Genesis je prvi put naišao na probleme u studenom 2022. Već se znalo da je tvrtka dala zajmove vrijedne milijarde bankrotiranom hedge fondu Three Arrows Capital. Ali kada su se stvari počele raspadati za Alameda Research i FTX, postale su još gore za Genesis. 

Tvrtka je podnijela zahtjev za stečajem u siječnju 2023. godine. Ovo odobrenje znači da će GBTC iskusiti veći prodajni pritisak nakon što je završio prvi val koji je trajao tijekom prošlog mjeseca. 

Nakon što je Komisija za vrijednosne papire i burzu SAD-a odobrila Grayscaleu pretvaranje GBTC-a u spot bitcoin ETF uslijedilo je nekoliko tjedana intenzivnog trgovanja i rasprodaje, dok su investitori likvidirali svoje GBTC dionice.

Treba imati na umu da je GBTC itekako dominantan proizvod. Njegova imovina pod upravljanjem oko četiri je puta veća od BlackRockovog iShares Bitcoin Trusta (IBIT), koji je upravo ovaj tjedan prešao granicu od šest milijardi dolara. 

Ulagači stavljaju rekordne bikovske oklade na SOL fjučerse

Američke banke žele ugrabiti dio BTC tržišta