Američke banke žele ugrabiti dio BTC tržišta

Bankarska udruženja tvrde da su američke banke vidljivo odsutne kao skrbnici imovine za bitcoin ETF-ove, unatoč tomu što igraju tu ulogu za druge ETP-ove.

Glavne banke i financijske institucije u Sjedinjenim Državama pokušavaju natjerati Komisiju za vrijednosne papire i burzu Sjedinjenih Država (SEC) da ponovno prilagodi svoju definiciju kripto imovine.

To bi im moglo omogućiti da igraju veću ulogu u kripto prostoru, primjerice, da pružaju usluge skrbništva nedavno odobrenim spot bitcoin ETF-ovima. Stoga je nekoliko udruženja koja zastupaju TradFi institucije poslalo pismo šefu SEC-a, Garyju Gensleru.

“SEC je odobrio ETF-ove, omogućavajući ulagačima pristup toj klasi imovine putem reguliranog proizvoda. Međutim, u tim proizvodima izostaju bankarske organizacije koje služe kao skrbnici imovine, što je uloga koju redovito igraju za većinu drugih ETP-ova”, stoji u pismu.

Udruženja zahtijevaju izmjenu odredbe koja daje smjernice o računovodstvu za obveze skrbništva nad kripto imovinom. Kažu da su prošle dvije godine od izdavanja smjernica, tijekom čega je došlo do nekoliko relevantnih događaja, uključujući odobrenje ETF-ova.

Trenutačne smjernice zahtijevaju od banaka da drže kripto imovinu u svojim bilancama, što ih čini skupim i ometa njihovu sposobnost pružanja usluga skrbništva nad kripto kriptovalutama u velikim razmjerima.

U objavi na X-u, glavni investicijski direktor Bitwisea, Matt Hougan, rekao je da pismo sugerira da su bitcoin ETF-ovi promijenili ton oko kripto regulative u Washingtonu, dok su drugi komentirali  da je to jasan znak da banke signaliziraju interes za pridruživanjem digitalnom financijskom valu.

Genesisu odobrena prodaja GBTC udjela

Uvrštavanje MicroStrategyja u S&P 500 bilo bi odlično za BTC