Zašto je Bittensorov TAO hit AI token?

Token mreže Bittensor vrtoglavo raste, dok se organizacija koja je razvila protokol, Zaklada Opentensor, nada ponuditi open-source alternativu usred utrke u razvoju umjetne inteligencije.

Znatna rotacija gotovine iz bitcoina (BTC) k tržištu altcoina u fokusu je imala svježe projekte s obećavajućim poslovnim modelima. Bittensor (TAO), protokol otvorenog koda koji ima za cilj demokratizirati programe strojnog učenja temeljene na blockchainu, jedan je od tih.

Sukladno tomu, cijena TAO-a u rastućem je trendu od bikovskog skoka u listopadu prošle godine. Konkretno, TAO je doživio porast za gotovo tisuću posto od listopada, a u bliskoj budućnosti se očekuju novi dobici.

I teško je reći koliki bi oni mogli biti jer je s jedne strane TAO u fazi otkrivanja cijene, obarajući cjenovne rekorde praktički iz tjedna u tjedan. S ovotjednim ATH-om od 516 dolara dosegnuo je kapitalizaciju nešto višu od tri milijarde dolara, što ostavlja još puno postora za rast.

Pogotovo imajući na umu da pravi bull market tek slijedi. Ali i zbog još nekoliko činjenica. Prva kaže da su svi Bittensorovi tokeni u cirkulaciji, što znači da nema mogućnosti otpuštanja novih TAO-a i na taj način deflatornih pritisaka na cijenu.

Većina tokena u stakingu

Potom, od ukupne količine tokena koja iznosi 6,194.467 komada, više od pet milijuna je u stakingu. To s jedne strane sugerira veliko povjerenje korisnika, ali je s druge strane odraz primamljivog APR-a, dakle pasivnog godišnjeg prinosa na zaključavanje tokena, koji iznosi čak 15,97 posto.

I posljednje, možda i najvažnije, jest upravo spomenuto povjerenje korisnika koje proizlazi iz kvalitete i potencijala projekta. Naime, Bittensor ima za cilj stvoriti dobro uspostavljeno tržište za industriju umjetne inteligencije (AI). A AI jest i bit će apsolutni hit.

Međutim, za razliku od primjerice OpenAI-a, dakle tvorca ChatGPT-a, Bittensor želi stvoriti potpuno decentraliziranu arenu u kojoj će se odvijati interakcija potrošača i proizvođača i dati prilika individualnim AI razvojnim programerima da se natječu s velikim tvrtkama.

Naime, mnogi strahuju od svijeta u kojem zatvorene, centralizirane tvrtke poput OpenAI-ja i Googlea imaju nerazmjernu količinu kontrole nad time kako se primjenjuje možda najmoćnija i najopasnija tehnologija 21. stoljeća.

TAO u srcu ekosustava

A s obzirom na to da su tehologije umjetne inteligencije i blockchaina prilično komplementarne, blockchain bi mogao pružiti način za obuzdavanje nekih prijetnji koje predstavlja umjetna inteligencija, na primjer, osiguravanjem pouzdanosti podataka koje koriste veliki jezični modeli.

Dakle, Bittensor teži minimiziranju rizika koji proizlaze iz činjenice da nekoliko tvrtki dominira umjetnom inteligencijom poticanjem razvoja otvorenog koda rastuće tehnologije putem financijskih poticaja. A u srcu ekosustava jest TAO token.

“Bittensor međusobno povezuje neuronske mreže na internetu i stvorio je globalni, distribuirani i poticajni sustav strojnog učenja koji nagrađuje visokoučinkovite AI alate svojom kriptovalutom”, kažu iz Zaklade Opentensor. 

Dodaje se kako su razvojni programeri umjetne inteligencije koji koriste Bittensor financijski nagrađeni za stvaranje korisnih AI modela, dok se obeshrabruje AI razvojne programere od stvaranja modela koji su loše napravljeni ili koji ne rješavaju probleme stvarnog svijeta.

Mreža dakle potiče natjecanje među razvojnim programerima. “Ljudi u sustavu natjecat će se jedni s drugima i tako će se dobiti najbolji mogući rezultat. Ako mi ide bolje od tebe, dobit ću više TAO tokena jer moj model radi bolje”, pojašnjava suosnivač Opentensor Foundation i COO, Ala Shaabana. 

Monero u padu nakon najave delistanja s Binancea

MicroStrategy ponovno kupio BTC