Monero u padu nakon najave delistanja s Binancea

Predstojeće uklanjanje Monera s kotacije moglo bi biti znak polagane propasti Binancea, prema nekim promatračima industrije.

Glavna kriptovaluta usmjerena na privatnost, Monero (XMR), pala je na višemjesečne najniže razine usred Binanceove najave skorog uklanjanja tog tokena sa svoje platforme. Binance će ukloniti Monero s kotacije 20. veljače 2024.

“Binance će ukloniti sva četiri trgovačka para koja uključuju Monero, a svi trgovački nalozi automatski će se zaustaviti nakon prestanka trgovanja u svakom pojedinačnom trgovačkom paru”, navodi se u priopćenju Binancea.

Iz vodeće svjetske kripto burze dodaju da povlačenja Monero tokena neće biti podržana nakon 20. svibnja 2024. “XMR još će se moći pretvoriti u stabilne kovanice i nakon 21. svibnja, ali konverzija nije zajamčena”, kažu iz Binancea. 

Dodaju kako se odluka o uklanjanju XMR-a s kotacije temelji na različitim čimbenicima, uključujući doprinos zdravom i održivom kripto ekosustavu i dokaz o neetičkom ili prijevarnom ponašanju ili nemaru, kao i na redovitoj dubinskoj analizi burze.

“Ovo je loša vijest i za Binance”

Cijena Monera brzo je reagirala na vijest o uklanjanju s kotacije, pri čemu je token zabilježio nagli pad. XMR je pao na najnižu razinu od 122 dolara, izgubivši više od 25 % svoje vrijednosti u samo nekoliko sati, i dotaknuo je najniže vrijednosti koje nisu viđene od sredine rujna 2023.

Inače, Binance nije jedina burza koja je uklonila Monero s kotacije. Krajem 2023. kripto burza OKX također je najavila da će ukloniti Monero i još jedan token usmjeren na privatnost, Zcash, 5. siječnja 2024.

Binance je također ranije najavio planove za uklanjanje svih tokena usmjerenih na privatnost u zemljama poput Francuske i Italije u svibnju 2023., ali je nakraju poništio svoju odluku u lipnju 2023.

Prema nekim online komentatorima, uklanjanje s kotacije, osim za Monero, također bi mogla biti loša vijest i za Binance.

“Iako je loše za Monero, ovo uklanjanje s kotacije uglavnom vidim kao znak polagane propasti Binancea jer se čini da su postali toliko poslušni što se usklađenosti tiče da više ne mogu sami odabrati koje će tokene podržati”, napisao je trgovac kriptovalutama John Brown na X-u.

Novi prekid rada Solana blockchaina

Zašto je Bittensorov TAO hit AI token?