Celsius će vjerovnicima podijeliti tri milijarde dolara u kriptu dok izlazi iz stečaja

Celsius će svojim vjerovnicima isplatiti više od tri milijarde dolara nakon službenog zatvaranja stečaja tvrtke. Distribucija će se vršiti putem PayPala i Coinbasea.

Osim gotovine, vjerovnici će dobiti udio u novoformiranoj rudarskoj operaciji Ionic Digital Inc., navela je tvrtka u priopćenju u srijedu. Oko 98 % vjerovnika Celsius Networka potpisalo je plan nakon 18 mjeseci na stečajnom sudu. Očekuje se da će Ionic postati dionička tvrtka nakon što dobije odobrenja.

„Kada smo imenovani u lipnju 2022., svi su pretpostavili da će Celsius potpuno nestati kao i drugi kripto zajmodavci koji su otprilike u isto vrijeme prijavili bankrot“, izjavili su David Barse i Alan Carr, članovi posebnog odbora koji je upravljao stečajem.

Rekli su da su uspjeli osigurati kriptovalute platforme, dogovoriti se s vjerovnicima, reorganizirati dio tvrtke koji bi mogao nastaviti i riješiti slučajeve s Ministarstvom pravosuđa SAD-a, Komisijom za vrijednosne papire i burzu i Komisijom za trgovinu robnim ročnicama.

Matt Prusak, glavni komercijalni direktor Hut 8, tvrtke koja upravlja Ionicovim rudarenjem, imenovan je izvršnim direktorom Ionica.

U zasebnoj prijavi tvrtka je navela da će PayPal i Coinbase distribuirati kriptovalute. Celsius neće vršiti distribuciju putem mobilnih ili web aplikacija dužnika, koje će biti ugašene 28. veljače ili oko tog datuma.

Proces bankrota kripto zajmodavca Celsiusa također je doveo do nagodbe od 4,7 milijardi dolara s američkim vlastima zbog optužbi za prijevaru. Bivši izvršni direktor Alex Mashinsky, koji je podnio ostavku u rujnu 2022., uhićen je pod optužbama za prijevaru zbog navodnog manipuliranja cijenom zajmodavčevog CEL tokena, što je on opovrgnuo. Mashinsky je pušten uz jamčevinu od 40 milijuna dolara, a sud je naredio zamrzavanje njegove bankarske i nekretninske imovine. Suđenje mu je zakazano za rujan 2024.

Čelnik FED-a Jerome Powell (ponovno) srušio kripto tržište

“Dominacija tethera loša je za kripto”