SUI ušao u top 10 blockchainova prema TVL metrici

Manje od godinu nakon inicijalne ponude coina (ICO) za Sui coin (SUI), taj layer 1 blockchain napravio je zapažene uspjehe u brzorastućoj Web3.0 industriji.

Iza Sui blockchaina stoje iskusni razvojni programeri iz Mysten Labsa, koji se smatraju vodećim arhitektima Metine tvrtke Novi Research, koja je radila na Diem blockchainu dok nije ugašen zbog regulatornih pritisaka.

Međutim, iskustvo i znanje koje je ostalo iza tog propalog projekta rezultiralo je Sui blockchainom i njegovim ekosustavom koji raste velikom brzinom i postaje jedan od dominantnih igrača u industriji.

Vidljivo je to i iz podataka o ukupnoj zaključanoj vrijednosti, odnosno TVL metrici, koja pokazuje koliko je sredstava pohranjeno u DeFi projekte, a koja je rasla eksponencijalno, skočivši za više od 1000 posto u četiri mjeseca i dosegnuvši više od 456 milijuna dolara u trenutku pisanja ovog teksta.

Da stavimo TVL u perspektivu, u optjecaju je oko 1,1 milijarda SUI kovanica, a više od 295 milijuna već je zaključano pametnim ugovorima. Posljedično, Sui mreža je nadmašila etablirane layer 1 blockchainove kao što su Cardano, Base i Cronos, između ostalih.

Prema DeFi Llami, Sui je dom 22 DeFi protokola, od kojih su dva imala TVL od preko 100 milijuna dolara, i četiri protokola s više od 40 milijuna dolara pojedinačno. Prema čelnicima Zaklade Sui, brzi rast Sui mreže potvrđuje kvalitetu temeljne tehnologije i živahnu zajednicu.

Samo 11 posto SUI-a u cirkulaciji

“Ono što je najvažnije, u ovim brojevima vidimo količinu razvojnih programera Sui proizvoda koji se koriste za rješavanje izazova u stvarnom svijetu. Ta će dinamika činiti osnovu održive decentralizirane mreže koja će trajati dugo u budućnosti”, kažu iz Zaklade.

Tim koji stoji iza Sui mreže radi na izgradnji infrastrukture koja će privuči više igrača u ekosustav. Primjerice, Sui Network nedavno je najavio strateško partnerstvo s tvrtkom Oracle Stork za pružanje cijena u stvarnom vremenu programerima DeFi-a.

Osim toga, Sui mreža potpisala je strateško partnerstvo s Banxom za svoj Sui novčanik kako bi omogućila besprijekorne on/off-ramping usluge unutar aplikacije.

Od bikovskog proboja altcoina prošlog listopada cijena SUI-ja je porasla za više od 300 posto i u srijedu se njime trgovalo po oko 1,60 USD. Cijena SUI-a i dalje bilježi uzlazni trend, a očekuje se veći rast u nadolazećim mjesecima usred očekivane sezone altcoina.

Ali treba upozoriti da je tek nešto više od 11 posto ukupne količine SUI tokena trenutačno u cirkulaciji, što podrazumijeva znatan potencijalni pritisak na cijenu. Samo je danas otključano novih četiri milijuna tokena. Sljedećih 34,6 milijuna komada otključava se 3. veljače.

Ethereumova Dencun nadogradnja lansirana na Sepolia testnetu

Binance izlistao Jupiterov JUP token