Vlada SAD-a prodaje 118 milijuna dolara bitcoina

Planirana prodaja od preko 2900 bitcoina mala je u usporedbi s odljevima iz Grayscaleovog ETF-a, primijetio je jedan tržišni komentator.

Obavijest koja je 24. siječnja kružila društvenim mrežama pokazuje da se vlada SAD-a planira riješiti 2.934 BTC-a teških 118 milijuna američkih dolara, zaplijenjenih trgovcu sa Silk Roada, “Xanaxmanu” Ryanu Faraceu, i njegovom 72-godišnjem ocu Josephu nakon presude za zavjeru i pranje novca.

I dok je dio članova kripto zajednice izrazio zabrinutost da bi dražba na kojoj će tokeni biti prodani mogla dovesti do multimilijunskog pristiska na cijenu bitcoina, dobar dio tržišnih komentatora smatra da nema razloga za zabrinutost.

Tako je i Steven Lubka, direktor bitcoin burze Swan Bitcoin, bio među mnogima koji su tvrdili da bi prodaja bila “kikiriki” u usporedbi s odljevima iz Grayscale Bitcoin Trusta (GBTC) tijekom prošlog tjedna.

GBTC je samo do 24. ovog mjeseca prodao 106.575 BTC-a u vrijednosti od 4,2 milijarde dolara, otkako je 11. siječnja pretvoren u Spot Bitcoin ETF. Dakle, ovih 118 milijuna tržište će sasvim sigurno probaviti bez ikakvih problema.

Koliko BTC-a drži vlada SAD-a?

Međutim, treba reći i kako je ova planirana prodaja američke vlade također samo 1,5 % od ukupno procijenjenih 194.188 BTC-a ili 7,7 milijardi dolara koje SAD drži od tri zapljene proizašle iz kaznenih slučajeva.

Konkretno, radi se o 94.643 BTC-a iz hakiranja Bitfinexa 2016., potom 69.369 zaplijenjenih u studenom 2020. od Silk Roada i dodatnih 51.326 bitcoina oduzetih hakeru Silk Roada, Jamesu Zhongu.

Promatrači tržišta pomno prate ta sredstva, često nagađajući kako bi velika prodaja bitcoina od strane američke vlade mogla utjecati na cijenu te kriptovalute. A neki špekuliraju i da SAD drži mnogo više BTC-a nego što je to javno obznanio.

Poznato je da vlada SAD-a ponekad prodaje bitcoin na dražbama, a najznačajnija je bila ona 2014. godine kada je poznati manager fondova rizičnog kapitala Tim Draper kupio gotovo 30.000 BTC-a.

Vlada SAD-a tek je nedavno započela s prodajom zaplijenjenih kriptovaluta na burzama umjesto dražbama, s posljednjom poznatom prodajom od 9118 BTC-a u ožujku 2023. godine.

Celsius premješta ether na CEX-ove

Peter Schiff otkrio “recept” kako će BTC doći na 10 milijuna dolara!