SEC odgodio odluku o BlackRockovom ETH ETF-u

SEC je odlučio odgoditi svoju odluku o odobravanju ili neodobravanju BlackRockovog Spot ETH ETF prijedloga do ožujka-

Komisija za vrijednosne papire i burzu Sjedinjenih Američkih Država (SEC) najavila je odgodu svoje odluke o zahtjevu BlackRocka za Spot Ethereum (ETH) fondom kojim se trguje na burzi (ETF), i to dan prije isteka roka. Iz SEC-a kažu da će daljnje odluke donijeti do 10 ožujka.

Inače, BlackRock je zahtjev za iShares Ethereum Trust podnio u studenom, otprilike šest mjeseci nakon što je aplicirao za svoj Spot BTC ETF. Za mnoge promatrače industrije, odgoda nije iznenađujuća s obzirom na SEC-ovu povijest pomicanja rokova za slične prijave.

Unatoč optimizmu oko ETF-ova, posebno imajući u vidu da je SEC nedavno odobrio više Spot Bitcoin ETF-ova, Ethereumova verzija izložena je određenoj dozi skepticizma jer mnogi smatraju da je SEC još općenito neprijateljski raspoložen prema kriptovalutama.

Usto bi u Komisiji ether i dalje mogli promatrati kao vrijednosni papir, što s bitcoinom nije slučaj. A skepticizmu nisu odmogle ni stavovi šefa američkog regulatora, Geryja Genslera, čije posljednje izjave idu upravo u tome smjeru.

Razlozi zašto SEC mora odobriti ETF-ove

“Kao što sam rekao prije dva tjedna, ono što smo učinili u vezi s bitcoin proizvodima kojima se trguje na burzi povezano je s tom određenom robom koja nije vrijednosni papir i taj se naš potez ne bi trebao tumačiti kao ništa drugo osim toga”, rekao je Gensler.

Dakle, prema ovome je jasno da je za Genslera i dalje samo bitcoin roba. Ali to će se vjerojatno promijeniti. Nekoliko je razloga za to. Prvi je što su u igri za ETH ETF-ove opet oni isti finaincijski divovi koji su aplicirali i dobili Spot BTC ETF-ove.

Nadalje, SEC se najvjerojatnije neće htjeti upuštati u sudske sporove koje bi mogli inicirati aplikanti ako dođe do odbijanja odobrenja. Pogotovo imajući na umu i Grayscaleovu pobjedu, ali i činjenicu da regulator očito sve lošije kotira unutar pravosudnog aparata.

I treće, nije neizgledno da će Kongres konačno shvatiti da je potrebna žurna legislativa za kripto sektor. I to ona koja će kripto uzimati kao zasebnu, novu klasu imovine, koja ne mora nužno biti roba ili vrijednosni papir. Sorry Gary, ali to se zove progres.

I za kraj treba reći kako je najvjerojatnije da će regulator vrijednosnih papira vjerojatno donijeti konačnu odluku o prijavama za Spot Ethereum ETF-ove u završnom roku u svibnju kada mora reći konačno da ili ne VanEcku, ARK-u i Hashdexu.

Ako budu odobreni, očekuje se da će SEC postupiti na isti način kao i sa Spot BTC ETF-ovima. Dakle, odobriti sve valjane prijave u isto vrijeme.

Bitwise objavio adresu svog BTC novčanika

Celsius premješta ether na CEX-ove