Bitwise objavio adresu svog BTC novčanika

Bitwise postaje prvi Spot BTC ETF upravitelj koji je podijelio on-chain adresu svojih bitcoin holdinga u pokušaju povećanja javne transparentnosti.

U revolucionarnom koraku prema poboljšanoj transparentnosti, Bitwise, jedna od vodećih tvrtki za upravljanje imovinom u Sjedinjenim Američkim Državama, javno je otkrio adresu novčanika svog Spot BTC ETF-a (BITB).

Izvršni direktor tvrtke, Hunter Horsley, otkrio je da je odluka o objavljivanju adrese potaknuta jasnim povratnim informacijama ulagača, što ukazuje na sve veću potražnju za transparentnošću u kripto prostoru.

Naime, 23. siječnja Horsley je otvorio anketu na Twitteru, sada X-u, pitajući ulagače bi li podržali taj potez. Anketa je pokazala ogromnu potporu investitora za otkrivanje posjeda BTC-a, s 91,1 % od 2416 ispitanika koji bi podržali taj potez.

“Sada svatko može provjeriti posjede i tokove BITB-a izravno na blockchainu. Onchain transparentnost srž je etosa bitcoina. Ponosni smo na ovaj potez”, napisali su iz Bitwisea na X-u.

Bitwiseova inicijativa označava značajan razvoj u industriji, premda ostaje da vidimo hoće li i druge tvrtke slijediti taj primjer. Ali ovaj potez svakako postavlja značajan presedan u razvoju financijskih proizvoda povezanih s kriptom.

Analitičar Bloomberga, James Seyffart, izrazio je uvjerenje da, iako je Bitwise bio prvi, vjerojatno neće biti i posljednji koji će javno podijeliti svoje BTC adrese. Inače, novčanik pokazuje da BITB ima 11.858 BTC-a u fondu, procijenjenih na više od 465 milijuna dolara u vrijeme pisanja teksta. 

Ovaj potez, dakle, Bitwise čini prvim spot izdavateljem Bitcoin ETF-a koji je podijelio svoju adresu novčanika s javnošću, a članovi kripto zajednice dočekali su to s velkim odobravanjem.

Neki su korisnici čak otišli toliko daleko da su donirali male količine bitcoina Bitwise ETF-u, šaljući satoshije. Satoshi ili “sat” najmanja je jedinica mjere za cijenu bitcoina, a 100 milijuna satova jednako je jednom bitcoinu. 

Treba spomenuti i da su neki dovodili u pitanje korištenja novčanika s jednim ključem umjesto multisiga, koji se smatra sigurnijim. Multisig novčanik funkcionira poput bankovnog sefa koji zahtijeva istovremeno korištenje više privatnih ključeva za otvaranje.

Spot Ethereum ETF-ovi stižu već u prvoj polovici godine!?

SEC odgodio odluku o BlackRockovom ETH ETF-u