“SEC s spot ETH ETF-ovima neće ponoviti grešku”

Ovaj puta neće biti potrebna tužba da se Komisija za vrijednosne papire i burzu Sjedinjenih Država (SEC) uvjeri da odobri Spot Ethereum ETF, kaže povjerenica SEC-a, Hester “Crypto Mom” Peirce.

“Ne bismo se opet trebali dovesti u situaciju da nam sud kaže da je naš pristup proizvoljan i hirovit kako bismo mogli napraviti ispravnu stvar”, komentirala je Hester Peirce, osvrćući se na presudu suda u slučaju Grayscale koja je prethodila odobrenju spot BTC ETF-ova u Sjedinjenim Državama.

Stoga vjeruje da je lekcija koju je SEC naučio iz presude naučena i da regulator neće odugovlačiti s odobrenjem kao što je to bio slučaj sa Spot Bitcoin ETF-ovima, koji su čekali više od desetljeća da konačno počnu poslovati.

Peirce, poznata kao “Crypto Mom” zbog svog razmjerno pozitivnog stava prema kriptovalutama, dodaje da je ipak potrebno puno posla da se svaki novi proizvod kojim se trguje na burzi pripremi za tržište.

BlackRock, VanEck, ARK 21Shares, Fidelity, Invesco Galaxy, Grayscale i Hashdex među kandidatima su za Ether ETF koji se bore za odobrenje SEC-a. Viši analitičar Bloomberg-a, Eric Balchunas, procijenio je šanse za odobrenje Spot Ether ETF-a na 70 % do svibnja.

Naime, SEC mora odlučiti o VanEckovoj prijavi do 23. svibnja, o onoj ARK 21Sharesa do 24. svibnja, dok je odluka za Hashdex zakazana do 30. svibnja, za Grayscale do 18. lipnja, a za Invesco do 5. srpnja. O zahtjevima Fidelityja i BlackRocka mora se odlučiti do 3. odnosno 7. kolovoza.

Balchunas je nedavno rekao da se čini vjerojatnim da Ether ETF-ovi sada imaju čist put za odobrenje, dodajući da bi bilo teško zamisliti scenarij u kojem su Spot Bitcoin ETF-ovi odobreni, a Spot Ether ETF-ovi nisu.

Međutim, drugi stručnjaci iz industrije manje su optimistični. Izvršni direktor Morgan Creek Capitala, Mark Yusko, tako predviđa manje od 50 % šanse za odobrenje Spot Ether ETF-a, tvrdeći da je SEC uglavnom neprijateljski raspoložen prema kripto industriji.

U tom kontekstu treba reći da je predsjednik SEC-a, Gary Gensler, u pismu od 11. siječnja naglasio da odobravanje Spot Bitcoin ETF-a neće automatski dovesti do masovnog odobravanja ETF-ova raznih kriptovaluta. Razlog je vjerojatno svima poznat.

“Kao što sam rekao u prošlosti, i bez prejudiciranja bilo koje kripto imovine, velika većina kripto imovine jesu investicijski ugovori i stoga podliježu federalnim zakonima o vrijednosnim papirima”, kaže Gary Gensler.

Važno je istaknuti i da nikada nije eksplicitno izjavio da ether prema njegovom mišljenju nije vrijednosni papir. Doduše Gensler nije rekao ni da jest vrijednosnica ili u koju bi ga zapravo kategoriju svrstao. To je neminovno tako kad u nekoliko stoljeća stare ladice pokušavaš smjestiti novu tehnologiju.

Ali ovdje su opet u igri mahom isti oni teškaši koji su aplicirali za Spot BTC ETF-ove, predvođeni BlackRockom, koji, kako je poznato, za sve svoje ETF-ove odobrenje u pravilu dobija. Dakle, drugim riječima, Ether ETF-ovi stižu. Pitanje je samo hoće li u svibnju ili nešto kasnije.

Tržište i dalje tone ali razloga za paniku nema!

Sniženje kamatnih stopa FED-a pod znakom upitnika