Mt. Gox kreće s otplatom vjerovnicima u BTC-u

Nakon pokretanja bankovne otplate u fiatu u prosincu 2023., povjerenik Mt. Goxa sprema se započeti s otplatom BTC-a i BCH-a na Bitstamp i Kraken računima.

Brojni vjerovnici Mt. Goxa izvijestili su da su primili nove e-poruke od te hakirane burze o potrebi dovršetka verifikacije identiteta za račune kripto burze koji će se koristiti za isplatu dugova u bitcoinu i bitcoin cashu, a većina potvrda dolazi od korisnika Bitstamp burze. 

Nekoliko korisnika Krakena također je reklo da je primilo isti email. Neke od burzi koje sudjeluju u otplatama upozorile su svoje korisnike da će nastaviti pružati usluge klijentima povezanim s Mt. Goxom u određenim zemljama unatoč napuštanju tih jurisdikcija.

Tako će primjerice i Bitstamp, koji je prekinuo poslovanje u Kanadi 4. siječnja 2024., nastaviti servisirati lokalne račune uključene u nagodbu u slučaju Mt. Gox.

“Odlučili smo zadržati te račune otvorenima sve dok sva sredstva s Mt. Goxa ne budu u potpunosti vraćena. Imajte na umu da je vaš račun trenutačno ograničen samo na funkcije povlačenja. Sve ostale usluge, uključujući depozite i trgovanje, više nisu dostupne”, poručili su klijentima.

Do 200 tisuća bitcoina dolazi na tržište

Iako se procjene razliku, radi se o znatnoj količini bitcoina koji će biti istovaren na tržište. Očekuje se, naime, da će Mt. Gox svojim vjerovnicima isplatiti između 140 i 200 tisuća bitcoina do listopada 2024. godine.

Te bi otplate u sljedećim mjesecima mogle znatno utjecati na kripto tržište i cijenu BTC-a. Podsjetimo, prijašnje otplate nisu imale utjecaj na tržište s obzirom na to da su vjerovnici prošle godine isplate primali na PayPal račune u japanskim jenima i američkim dolarima, dakle u fiatu.

Mt. Gox trenutačno drži i 143.000 BCH-a, što potpiruje nagađanja o zajedničkom utjecaju povrata bitcoina i bitcoin casha na dinamiku tržišta. Uz to, propala kripto burza u stečaju u posjedu ima i dodatnih 69 milijardi jena.

Ono što zasad nije poznato jest hoće li se isplate događati postupno, tijekom mjeseci ili će se dogoditi paušalna instantna uplata na račune vjerovnika. Iz stečajne uprave Mt. Goxa zasad nema komentara, no jasno je da bi ta druga opcija imala puno značajniji utjecaj na tržište.

Osnovan 2010., Mt. Gox je nekoć bio najveća burza bitcoina na svijetu, za koju se procjenjuje da je omogućila oko 70 % svih BTC transakcija prije svoje implozije. Ta je burza izgubila 850.000 BTC-a u navodnom hakiranju 2014.

Nema rasta tržišta do likvidacije GBTC-a?

FTX zaslužan za najveći dio odljeva iz GBTC-a