FTX zaslužan za najveći dio odljeva iz GBTC-a

Mnogi vjeruju da odljevi iz GBTC-a znatno pridonose padu cijene bitcoina. Od odobrenja SEC-a, više milijardi dolara vrijednih Grayscaleovih dionica napustilo je blagajnu tvrtke.

The logo of FTX is seen at the entrance of the FTX Arena in Miami, Florida, U.S., November 12, 2022. REUTERS/Marco Bello

Iako su mnogi sugerirali da je masovni odljev iz GBTC-a, odnosno sada konvertiranog trusta u Spot BTC ETF, rezultat bijega ulagača koji traže ETF-ove s nižim naknadama, pokazalo se da je veliki dio toga prouzročio stečajni tim FTX-a koji je odlučio likvidirati svoje dionice. 

Grayscaleov Spot Bitcoin ETF prvi je počeo trgovati na burzi nakon odobrenja regulatora, a njegovi znatno veći odljevi mogu se pripisati upravo FTX-ovoj prodaji udjela. 

Podsjetimo, GBTC postojao je više od desetljeća, ali je bio strukturiran kao zatvoreni fond. Do trenutka kada je SEC odobrio njegovo pretvaranje u ETF, fond je prikupio gotovo 30 milijardi dolara vrijednu imovinu.

FTX je držao 22,3 milijuna dionica GBTC-a, koje su procijenjene na 597 milijuna dolara prema podnesku iz studenog 2023. Nakon prvog dana trgovanja Grayscaleovim Bitcoin ETF-om na NYSE-u, vrijednost FTX-ovih udjela porasla je na 900 milijuna dolara.

U međuvremenu, cijena bitcoina doživjela je pad otkako je SEC odobrio ETF-ove. To je u oštroj suprotnosti s nadama da će BTC pozitivno reagirati nakon što SEC odobri Spot Bitcoin ETF-ove, koji su prezentirani kao lakši način da se klasičnim investitorima omogući ulaganje u BTC. 

Raste povjerenje vjerovnika FTX-a

Ali sada, budući da je FTX zaključio prodaju svojih znatnih udjela, pritisak na prodaju mogao bi se smanjiti. FTX je elegantno kapitalizirao disparitet između cijene dionica Grayscale trusta i neto vrijednosti imovine temeljnog bitcoina koji se drži u fondu. 

Nije to loše za kreditore posrnule kripto burze Sama Bankmana-Frieda, koji se nadaju da bi mogli dobiti povrat najvećeg dijela svojih sredstava koja su ostala zarobljena ili su nestala prilikom bankrota FTX-a.

Sukladno tom optimizmu reagiralo je i tržište, pa se sada potraživanjama od FTX-a trguje po gotovo 80 centi za dolar. Dakle, za svoje potraživanje možete odmah dobiti 80 posto. Usporedbe radi, za Alamedu, Genesis i Three Arrows Capital te brojke iznose otprilike 45, 67 odnosno 32 %.

Spomenimo i da će biti vrlo interesantno vidjeti što će se događati na sudskom ročištu 25. siječnja. Naime, tada se očekuje odluka suda o modelu obeštećenja vjerovnika.

Dok FTX želi vratiti novac ulagačima na temelju tržišnih cijena iz studenog 2022., vjerovnici FTX-a ciljaju na strukturu otplate u naturi, koja se temelji na broju tokena, a ne na njihovim tadašnjim tržišnim cijenama.

Mt. Gox kreće s otplatom vjerovnicima u BTC-u

Tržište i dalje tone ali razloga za paniku nema!