SEC dao zeleno svjetlo ETF-ovima

10.1. će ostati zapisan kao povijesni datum, datum kada je SAD dobio svoje prve spot bitcoin ETF-ove. A nije da ih se nije čekalo. Čak 11 godina.

SEC, američki regulator vriednosnih papira je danas odobrio aplikacije 11 prijavitelja za spot bitcoin ETF. Kao što se i očekivalo odobrenje je dano svima simultano kako se nikome ne bi dala prednost. Obavijest je bila dostupna na web stranici SEC-a nekoliko minuta prije nego što se pojavila poruka ‘Error 404’.

Ovo povijesno odobrenje utire put za prvi regulirani proizvod kojim se trguje na burzi u SAD-u a koji ulagačima daje izravnu izloženost cijeni Bitcoina bez potrebe da ga kupuju ili brinu o vlastitom skrbništvu. 

Ulagači će kupovati dionice u ETF-ovima koji drže Bitcoin kao temeljnu imovinu. Dionice ETF-a, na primjer, bit će dostupne svakom američkom investitoru s brokerskim računom. Kao što je spomenuto ETF-ovi dolaze više od 10 godina nakon što su se Cameron i Tyler Winklevoss prvi put prijavili za pokretanje Winklevoss Bitcoin Trusta 2013.

SEC je dosljedno odbijao sve zahtjeve za spot Bitcoin ETF, navodeći zabrinutost zbog potencijalne tržišne manipulacije i prijevare. Međutim, SEC je bio prisiljen preispitati svoje stajalište nakon što je Grayscale dobio sudski spor u kolovozu 2023. koji je poništio SEC-ovo odbijanje njegove prijave za pretvaranje Grayscale Bitcoin Trusta u spot Bitcoin ETF.

A ništa manje značajno nije bilo ni aplicirtanje cijelog niza vodećih financijskih institucija predvođenih BlackRockom. Jer, kako će neki reći, najmoćniji čovjek svjetskih financija i čelnik najvećeg svjetskog upravitelja imovinom Larry Fink ne bi bi aplicirao da nije znao da će proći.

S odobrenim spot Bitcoin ETF-ovima, industrija će sada pozorno pratiti koji će se efekt dogoditi kada ETF-ovi počnu trgovati. Iz Galaxy Researcha procjenjuju da bi priljev u Bitcoin ETF-ove mogao doseći 14 milijardi dolara u prvoj godini, dok upravitelj globalnog fonda VanEck procjenjuje da bi otprilike 2,4 milijarde dolara pritjecalo u spot Bitcoin proizvode u prvom kvartalu 2024.

Treba reći i da smo prethodno, nešto ranije danas dobili, kao i puno puta do sada otkada je ovo poglavlje ETF priče krenulo s BlackRockovom prijavom znakove da su ETF-ovi sasvim sigurno odobreni.

Naime, Chicago Board of Mercantile Exchange (CBOE) je počeo poduzimati neke dodatne korake za uvrštavanje i trgovanje dionicama šest potencijalnih spot Bitcoin ETF-ova za trgovanje na svojoj platformi, dodajući doduše da čeka zeleno svjetlo SEC-a.

Ark 21 (ARKB), Fidelity (FBTC), Franklin Templeton (EZBC), Invesco (BTCO), VanEck (HODL) i WisdomTree (BTCW) bitcoin ETF-ovi pojavili su se tako u srijedu, prije odobrenja regulatora na stranici burze uz priopćenje da će trgovanje početi u četvrtak. 

Ovaj potez je jedinstven za CBOE i dolazi nakon sastanka koji su imali s dužnosnicima SEC-a, zajedno s drugim burzama kao što su Nasdaq Composite i New York Stock Exchange (NYSE). I brokerska kuća Fidelity započela je s postavljanjem na stranicu nekih ETF-ova koji bi mogli biti pokrenuti također u četvrtak ujutro. 

E-Trade je kasnije počeo raditi isto, sugerirajući da se također pripremaju dopustiti svojim kupcima da kupuju i trguju dionicama ovih proizvoda. Sve je ovo sugeriralo je da odobrenje praktički gotova stvar.

Lažni tweet SEC-a proglasio ETF-ove odobrenima

BREAKING!!! Konačno! SEC odobrio spot BTC ETF-ove!