Rekordna razina hodlanja BTC-a

U svom izvješću o bitcoinu za lipanj, tvrtka za upravljanje imovinom Ark Invest istaknula je rastuću potporu predanih hodlera i poboljšan institucionalni sentiment prema vodećoj kriptovaluti.

Prema Arkovoj analizi, gotovo 70% cirkulirajuće ponude bitcoina nije pomaknuto najmanje godinu dana, što ukazuje na jačanje baze vlasnika i povjerenje dugoročnih ulagača u bitcoin, pišu analitičari Ark Investa.

Lipanj je bitcoin završio na 30.460 dolara, što odražava porast od 11,9% za mjesec dana. Kriptovaluta je pronašla snažnu tehničku podršku na svom 200-tjednom pomičnom prosjeku, zaključivši mjesec 14% iznad njega, izvijestio je Ark. 

Budući da je BlackRock 15. lipnja podnio zahtjev za svoj spot BTC ETF, diskont na neto vrijednost imovine (NAV), što znači da je tržišna cijena svake dionice niža od vrijednosti bitcoina koji predstavlja, Grayscale Bitcoin Trusta (GBTC) smanjen je s 42% do 30%.

Radi se o jednogodišnjem minimumu koji potencijalno ukazuje na tržišno očekivanje odobrenja bitcoin spot ETF-a – povećavajući izglede za pretvaranje GBTC-a u ETF, prema Arkovom izvješću.

Prošli tjedan, iz Arka su rekli da bi BlackRockova prijava za ETF mogla biti “prekretnica” za bitcoin. Nekoliko dana kasnije, Cboe je izmijenio podnesak za Arkov vlastiti bitcoin ETF kako bi uključio sporazum o dijeljenju nadzora sličan onom BlackRocka.

Tether jača dominaciju

Cilj je spriječiti prijevare i tržišne manipulacije. Ark je također rekao da je prvi u redu u obnovljenoj utrci za spot bitcoin ETF s obzirom da je svoju inicijalnu prijavu predao još u travnju, dakle dva mjeseca prije konkurenata predvođenih BlackRockom.

Dodatan optimizam donosi podatak da je saldo bitcoina koji se drži na šalterima u slobodnoj prodaji (OTC), koji služi kao zamjena za institucionalne aktivnosti, dosegao jednogodišnji maksimum u lipnju, pri čemu se saldo OTC bitcoina povećao za 60% do kraja kvartala. 

Iz Arka smatraju da ovaj porast sugerira da su institucije i veliki alokatori kapitala sve više usredotočeni na bitcoin kao opciju za ulaganje.

Izvješće je također istaknulo razlike u trendovima između USDC-a i Tethera. Dok je USDC doživio pad tržišne kapitalizacije od 37% od početka godine, Tether je zabilježio porast od 25%, dosegnuvši najvišu razinu svih vremena u lipnju. 

Iz Arka kažu da se ovo odstupanje može pripisati nesigurnom regulatornom okruženju u SAD-u, koje gura neke kripto aktivnosti u inozemstvo, i kratkom depegiranju USDC-a u ožujku nakon objave izdavatelja Circlea da drži 3,3 milijarde USD rezervi u propaloj banci Silicon Valley.

Usprkos turbulencijama, ADA se drži prilično dobro

BTC na 125K do kraja 2024.