Lido postaje problem za Ethereum

Lido Finance zadržava svoju čvrstu kontrolu nad staking poolovima, koji su suprotno nekim predviđanjima dodatno narasli nakon nadogradnje Shanghai.

Staking ethera je u posljednjih nekoliko mjeseci nakon njegove najnovije nadogradnje, nazvane Shanghai, snažno porastao a blockchain se bori s kontinuiranom dominacijom svog takozvanog kartela, Lido Financea, piše u izvješću tvrtke za blockchain analitiku Glassnode.

Iako su neki analitičari predviđali da će Shanghai nadogradnja iz travnja značiti masovni izlazak iz stakinga jer je omogućila korisnicima unstaking i povlačenje do tada zaključanih tokena, analiza Glassnodea pokazuje da se dogodilo suprotno. 

Prema Glassnodeu, staking depoziti nakon nadogradnje porasli su sa 460 na 8108 dnevno, bilježeći impresivan maksimum 2. lipnja, kada je zabilježeno 13595 depozita. Prošlog mjeseca depoziti za Ethereum u prosjeku su iznosili 2267 dnevno.

Najveći pobjednik i dalje je spomenuti Lido Finance, koji je izazvao kontroverze i užarene rasprave na Crypto Twitteru zbog njegovog ogromnog udjela u staking poolovima i opasnosti koje ta vrsta centralizacije predstavlja.

Prošlog mjeseca je tako izbila svojevrsna buna kada su mnogi u Ethereum zajednici, uključujući Zakladu Ethereum, prosvjedovali navodeći da Lidovi poolovi postaju preveliki. Neki su pozivali na akciju, ali od tada se malo toga promijenilo.

Iako je Lido pretrpio trenutni pad veličine nakon nadogradnje, brzo se vratio, dosegnuvši novu najveću vrijednost svih vremena od 7,49 milijuna stETH. Ovaj broj nadmašuje drugi najveći skup, RocketPool (rETH) koji drži 461 000 tokena, za nevjerojatnih 16 puta. 

Liquid staking, koji se prakticira na Lidu, se odnosi na polaganje ethera u protokol koji ga zatim objedinjuje s depozitima drugih korisnika te odrađuje staking ETH-a u njihovo ime. 

Zauzvrat, korisnici dobivaju još jedan token koji predstavlja njihovu uloženu poziciju, koji dodatno akumulira vlastite nagrade. U slučaju Lida, korisnici dobivaju staked ether ili stETH.

Blackrock nadopunio ETF prijavu i pogurao BTC

Pad krađa hakiranjem