Singapur uvodi mjere zaštite kripto potrošača

Uz zabranu stakinga i posuđivanja, očekuje se da će kripto burze čuvati sredstva korisnika u zakladama.

Monetarna uprava Singapura (MAS), glavni financijski regulator u zemlji, provest će zabranu pozajmljivanja i stakinga za klijente na malo (individualne trgovce, za razliku od institucionalnih klijenata), mjeru koja je bila na stolu od prošlog listopada. 

Regulator će također zahtijevati da burze premjeste digitalnu imovinu klijenata u zakladu prije kraja godine. Ovaj potez je osmišljen kako bi se spriječio scenarij u stilu FTX-a u kojem se sredstva klijenata miješaju ili se njima trguje.

Tajland je druga zemlja jugoistočne Azije koja je danas objavila zabranu usluge pozajmljivanja koje nude kripto mjenjačnice, budući da regulatorna tijela te zemlje stavljaju zaštitu investitora u prvi plan svoje kripto strategije. 

Kineska posebna administrativna regija Hong Kong, koja, zbog svojeg postkolonijalnog nasljeđa, uživa značajnu autonomiju od ostatka kopna, dočekuje kripto tvrtke raširenih ruku, unatoč činjenici da je potpuna kripto zabrana u Kini u tijeku od ljeta 2021. 

Prema novim propisima Hong Konga, kripto tvrtke dobile su jednogodišnje probno razdoblje za otvaranje ispostava na tom području. Ako regionalna Komisija za vrijednosne papire i ročnice odobri njihove operacije na kraju probe, tvrtke će moći podnijeti zahtjev za poslovnu dozvolu. 

Također, vlasti Hong Konga su 30. lipnja najavile osnivanje radne skupine za promicanje lokalnog razvoja Web3.0 industrija. U međuvremenu, čini se da i Južna Koreja razvija vlastitu strategiju za regulaciju kripta. 

U svibnju je Banka Koreje potpisala memorandum o razumijevanju s elektroničkim divom Samsungom za zajedničko istraživanje digitalne valute središnje banke (CBDC). 

Prošlog petka parlament je odobrio ključni dio zakonodavstva koji Korejskoj komisiji za financijske usluge i Banki Koreje daje više ovlasti za ispitivanje kripto tvrtki i operatera .

Zakon o zaštiti korisnika virtualne imovine zabrinjava korejske kripto skeptike. Neki ga vide kao potencijalno izjednačavanje kripto tvrtki s tradicionalnim financijskim institucijama, čime se implicitno priznaje monetarna priroda kripta.

Izvjesno odobrenje spot BTC ETF-a

Bitcoin jača dominaciju