SEC gura ulagače u toksične kripto proizvode

Suosnivač Geminija, Cameron Winklevoss, rekao je da je SEC-ovo odbijanje da odobri spot BTC ETF bilo potpuna katastrofa za američke investitore.

Winklevoss je žestoko kritizirao Američku komisiju za vrijednosne papire i razmjenu (SEC) zbog stalnog odbijanja spot BTC burzovnog fonda (EFT), napominjući da je sada prošlo 10 godina otkako su on i njegov brat prvi put podnijeli zahtjev za ETF.

Tvrdi da su bez odobrenog spot bitcoin ETF-a američki investitori gurnuti u “toksične proizvode poput Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) koji trguje uz ogroman popust” na cijenu bitcoina i naplaćuje “astronomske” naknade.

Popust na neto vrijednost imovine GBTC-a trenutno je 30% u usporedbi s cijenom bitcoina. Godišnja naknada za GBTC iznosi 2%, u usporedbi s prosječnih 0,40%, prema studiji tvrtke za financijske usluge Morningstar.

Winklevoss također vjeruje da je odbijanje odobrenja ETF-a dovelo do prelaska američkih investitora na “nelicencirane i neregulirane” offshore platforme, uključujući FTX, koji je nazvao “jednom od najvećih financijskih prijevara u modernoj povijesti”.

“Možda će SEC razmisliti o svom postupanju i umjesto da prekoračuje svoje zakonske ovlasti i pokušava djelovati kao čuvar gospodarskog života, možda će se konačno usredotočiti na ispunjavanje svog mandata zaštite ulagača,” kaže Winklevoss.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada je niz kompanija nedavno podnijelo, obnovilo ili izmijenilo svoje prijave za spot BTC ETF, uključujući BlackRock, Fidelity, WisdomTree, Invesco, Valkryie i ARK Invest.

SEC je smatra su neki od zahtjeva za spot ETF-ove neadekvatni te da nisu “dovoljno jasni i sveobuhvatni”. Regulator je zatražio od upravitelja fondova da ponovno podnesu nadopunjene prijave za ETF-ove.

SEC ponovno srušio tržište

Izvjesno odobrenje spot BTC ETF-a