Izvjesno odobrenje spot BTC ETF-a

Nedostatak spot ETF-a vodi do rasta neprovjerenih proizvoda kao što je Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), koji su skuplji, nelikvidniji i neučinkovitiji, navodi se u izvješću Bernsteina.

Negativan stav američke Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC) o spot BTC fondovima kojima se trguje na burzi (ETF) bit će teško održati pa je vjerojatnost za odobrenje prilično velika, kažu analitičari brokerske tvrtke Bernstein u istraživačkom izvješću.

Bernstein napominje da je SEC već dopustio bitcoin ETF-ove temeljene na fjučersima, a nedavno je odobrio fjučers ETF-ove temeljene na poluzi pod premisom da cijene fjučersa dolaze s regulirane burze kao što je CME.

Prema analitičarima predvođenim Gautamom Chhuganijem, SEC vjeruje da bitcoin spot ETF ne bi bio pouzdan jer “spot burze (npr. Coinbase) nisu pod njegovom regulativom, pa stoga spot cijene nisu pouzdane te su sklone manipulaciji.”

Regulator tek treba odobriti spot BTC ETF unatoč brojnim prijavama. Blackrock je prošli mjesec podnio dokumentaciju za formiranje spot BTC ETF-a. To je potaknulo druge upravitelje imovinom kao što su Invesco i Wisdom Tree da se prijave ili ponove stare prijave za bitcoin ETF proizvod.

GBTC kao argument

Izvješće je spomenulo i Grayscaleov pokušaj da pretvori svoj Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) u fond kojim se trguje na burzi (ETF) što je SEC odbio. Zbog toga je sada SEC na sudu s Grayscaleom.

“Sud nije zvučao uvjereno da cijena fjučersa nije izvedena iz spot cijene. Stoga dopustiti ETF temeljen na terminskim ugovorima i ne dopustiti spot ETF zvuči kao nešto što sud neće lako dopustiti”, napisali su analitičari.

Nadalje, industrija je također predložila ugovor o nadzoru između operatora spot burze i regulirane burze kao što je Nasdaq, navodi se u izvješću.

Nedostatak bitcoin spot ETF-a dovodi do rasta proizvoda bez recepta kao što je Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), koji su skuplji, nelikvidni i neučinkoviti, kažu iz Bernsteina.

Stoga bi SEC radije uveo regulirani bitcoin ETF koji bi vodio veći broj sudionika s Wall Streeta i uz nadzor postojećih reguliranih burzi, nego da se mora baviti OTC proizvodom Grayscalea koji trenutno popunjava institucionalnu prazninu”, objašnjava se u izvješću.

SEC gura ulagače u toksične kripto proizvode

Singapur uvodi mjere zaštite kripto potrošača