Fidelity podnio dopunjenu prijavu za spot BTC ETF

Upravitelju imovine prethodno je odbijeno odobrenje za Wise Origin Trust prošle godine a sada se pridružuje dugom nizu onih koji se nadaju spot fondovima.

Upravitelj imovine Fidelity Investments podnio je zahtjev za spot bitcoin fond kojim se trguje na burzi (ETF), prema podnesku Cboe BZX Exchange Komisiji za vrijednosne papire i burzu (SEC) Sjedinjenih Država.

Fidelityjeva prijava slijedi BlackRockovu od 15. lipnja i one WisdomTreea, Invescoa i Valkyrie sljedećih dana. Prema Bloombergu, ove je godine podneseno sedam aplikacija za spot BTC ETF-ove.

Kao i WisdomTree i Invesco, Fidelityju je ovo drugi pokušaj. Slično drugim spot BTC ETF aplikacijama i u ovoj se kaže da CME Bitcoin Futures tržište “predstavlja regulirano tržište značajne veličine za spot tržište bitcoina.

Iz Fidelityja su detaljno argumentirali tu tvrdnju i citirali opsežna istraživanja koja podupiru to stajalište. U prijavi na 193 stranice između ostaloga stoji:

“Nedostatak Spot Bitcoin ETP-a (proizvoda kojim se trguje na burzi) izlaže imovinu američkih ulagača značajnom riziku jer su ulagači koji bi inače tražili izloženost kripto imovine putem Spot Bitcoin ETP-a prisiljeni pronaći alternativnu izloženost putem općenito rizičnijih puteva.”

A kao te riskantnije alternative se spominju FTX, Celsius, BlockFi i Voyager Digital, redom nakrotirani entiteti koji su ostali dužni klijentima milijarde dolara.

Iz Fidelityja spominju i kako investitori mogu kupiti dionice u tvrtkama kao što su Tesla i MicroStrategy, to jest, s kriptom nepovezanim tvrtkama koje imaju značajna ulaganja u BTC, kako bi sami stekli BTC izloženost prema bitcoinu.

SEC tek treba odobriti niti jednu prijavu za spot BTC ETF. Fidelity ovime zapravo oživljava svoj proizvod Wise Origin Bitcoin Trust, za koji je podnio zahtjev u ožujku 2021. Taj je zahtjev odbijen nakon dva produljenja razmatranja.

Base pred pokretanjem

Vitalik dao podršku Solani