FED daje milijarde dolara zajmova bankama

Hitni fond Federalnih rezervi Sjedinjenih Država za posrnule banke zabilježio je najveću razinu otkupa posrnule imovine od svog osnutka prije tri mjeseca.

Program hitnog pozajmljivanja, poznat kao Bank Term Funding Program (BTFP), uveden je u ožujku usred bankarske krize Sjedinjenih Država koja je, između ostalih, dovela do kolapsa Silicon Valley Bank. Fond je u biti usmjeren na potporu bankama i drugim depozitnim tvrtkama.

Prema podacima Federal Reserve Bank St. Louisa, Fed’s Bank Term Funding Program (BTFP) dosegao je rekordnu razinu od 103,08 milijardi dolara kredita za tjedan koji je završio 28. lipnja.

Prekretnica znači da Fed i dalje spašava banke unatoč svojim pokušajima da uvjeri ulagače da je bankarska kriza gotova. A ta Fedova likvidnost u sjeni podupire preuzimanje rizika na svim tržištima.

No, no to očito nije dovoljno. “Fed će definitivno morati stvoriti novi objekt za kupnju problematičnih CRE zajmova, a možda čak i CMBS-a”, rekao je tržišni analitičar Joe Consorti, misleći na komercijalne nekretnine i komercijalne hipotekarne vrijednosnice.

Prema Reutersu, američki bankarski regulatori tražili su od zajmodavaca da rade s kreditno sposobnim zajmoprimcima koji se suočavaju sa stresom jer je kreditiranje komercijalnih nekretnina i dalje pod pritiskom.

Nadalje, vrhunac BTFP-a došao je u istom tjednu kada su Federalne rezerve objavile svoje rezultate bankovnog stres testa , nadmašivši 23 najveća zajmodavca u zemlji.

Američke banke nisu jedine u problemima. Prema izvješću Bloomberga ranije ovog tjedna, njemačkoj Bundesbank će možda trebati pomoć za gubitke na obveznicama stečenim u sklopu programa kupnje imovine Europske središnje banke.

Telegraph je pak izvijestio da se radi o širem problemu jer se nakon “bilijuna dolara tiskanja novca središnjih banaka diljem svijeta banke se utapaju u dugovima usred rastućih kamata.

Coinbase odgovorio SEC-u

Base pred pokretanjem