EK predlaže digitalni euro

Europska komisija objavila je da je predložila zakonodavni plan za digitalni euro, s ciljem da ga učinimo široko prihvaćenim i lako dostupnim oblikom plaćanja.

U objavi je naglašeno da omogućavanje pojedincima da dobiju digitalne eure putem svojih banaka osigurava laku dostupnost. Prijedlog također uključuje odredbe o besplatnim osnovnim digitalnim uslugama eura, zaštiti privatnosti i izvanmrežnim plaćanjima.

Ovim potezom Komisija želi otvoriti tržište plaćanja koje kontroliraju banke, Visa i Mastercard, a koje se sada suočava s konkurencijom fintech tvrtki koje nude alternativne usluge. 

Nadalje, predloženo zakonodavstvo daje prednost privatnosti korisnika i zaštiti podataka, dok se rizici od pranja novca i financiranja terorizma smanjuju na najmanju moguću mjeru.

Europska središnja banka (ECB) pozdravila je prijedlog Komisije da se osigura da fiat ostane vitalni dio platnog sustava. ECB je podržala je prijedlog Komisije da se očuva status eura kao zakonitog sredstva plaćanja. Predsjednica ECB Christine Lagarde je rekla:

“Veselimo se nastavku suradnje s drugim institucijama Europske unije na digitalnom euru kako bismo osigurali da naša valuta bude prikladna za digitalno doba.”

Inicijalna faza projekta bit će dovršena do listopada 2023., nakon čega će ECB nastaviti s daljnjim razvojem i testiranjem. ECB će potom razvijati i testirati tehnička rješenja i poslovne aranžmane u sljedećoj fazi.

Eventualna odluka Upravnog vijeća o izdavanju digitalnog eura donijet će se tek nakon usvajanja zakonodavnog akta.

U zasebnom prijedlogu Komisija je predložila da banke, osiguravatelji i fondovi trebaju dijeliti podatke o klijentima s fintech tvrtkama u zamjenu za naknadu, s ciljem promicanja napretka digitalnih financija. 

Prema ovom prijedlogu, tvrtke koje posjeduju podatke o klijentima moraju ih odmah i kontinuirano dijeliti s tvrtkama sudionicama na zahtjev kupaca, osiguravajući pristup informacijama u stvarnom vremenu.

KuCoin uvodi obvezni KYC

MicroStrategy objavio najveću kupnju BTC-a u ovoj godini