Bitcoin bi u srpnju mogao rasti 20 posto

Bitcoin se drži iznad 30 tisuća dolara dok ulagači čekaju povijesno snažan srpanj.

Iako se zamah od više prijava za spot bitcoin ETF od strane BlackRocka i drugih divova financijskih usluga koji su doveli do povećanja cijene ispuhao, BTC se i dalje drži iznad 30 tisuća dolara.

I dok dio tržišta smatra da bi moglo doći do korekcije s obzirom na nesigurne makroekonomske pokazatelje i činjenice da za eventualno SEC-ovo odobrenje spot ETF-ova treba čekati mjesecima, analitičar Markus Thielen najavljuje potencijelni dodatgni proboj za BTC u srpnju.

Thielen koji je voditelj istraživanja za pružatelja kripto usluga, tvrtku Matrixport, podsjeća da je srpanj bio povijesno jak mjesec, što je značilo dvoznamenkaste povrate od 24%, 20% i 27% u posljednje tri godine.

“Stoga je velika vjerojatnost da će bitcoin easti 10-20% tijekom sljedećih 30 dana. Bitcoin bi mogao biti na 33.000 do 36.000 dolara do kolovoza”, smatra ovaj analitičar. Dodaje da tome idu i prilog očekivanja BTC ETF-ova koji će dovesti više institucija i maloprodaje iz SAD-a u ovaj prostor.

Spot ETF-ovi bi mogli biti ključni

Thielen kaže da su se najjači porasti BTC-a dogodili tijekom sati trgovanja u SAD-u što je znak da američke institucije kupuju bitcoin dok su druge regije manje aktivne. “Čini se da je tvrdnja da je kripto mrtav u SAD-u pogrešna predodžba”, zaključuje analitičar.

Inače, ranije ove godine, Matrixport je predvidio da će bitcoin do kraja godine dosegnuti 45.000 dolara. I dok ranije spomenuto odugovlačenje SEC-a pa i čisto trajanje procedure za moguće odobrenje spot BTC ETF-a jest usporavajući faktor možda se dogode i neka iznenađenja.

Naime, ovaj puta bi moglo biti snažnijih pritiska na regulatore da odobre taj proizvod, samo zato što je aplikaciju za registraciju podnio BlackRock, dakle najveći od najvećih u svijetu tradicoinalnih financija, tvrtka koja pod upravljanjem ima 10 bilijuna dolara.

A nakon njegove, uslijedile su prijave WisdomTreea, Invesca i Galaxy Digitala te Valkyrie Investmentsa za isti proizvod. Dakle redom financijskih teškaša. Sve u svemu, respekatabilna lista koja obećava i moguće signalizira promjenu u stavovima SEC-a koji je odbijao dati dozvolu.

Treba spoemnuti i kako je Grayscale, najveći svjetski upravitelj kripto imovinom tužio SEC upravo radi odbijanja regulatora da se njegov Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) pretvori u ETF. A to je, sasvim sigurno, dodatan pritisak za Geryja Genslera i društvo.

Štiti li bitcoin od inflacije?

Svi razlozi rasta kripto tržišta