Tržištem vlada BTC ETF groznica

Mnoštvo prijava za BTC ETF u SAD-u instantno je potaknulo interes institucionalnih investicijskih krugova za tu imovinu.

ProSharesov Bitcoin Strategy ETF (BITO) – bitcoin futures fond koji se nudi u SAD-u, prošlog je tjedna zabilježio najveći tjedni priljev u više od godinu dana nakon što su cijene bitcoina probile razinu od 30.000 USD.

BITO omogućuje ulagačima da steknu izloženost prinosima povezanim s bitcoinom uz regulirani proizvod i drži imovinu vrijednu više od milijardu dolara. BITO je bio prvi ETF povezan s BTC-om u Sjedinjenim Državama i jedan je od najpopularnijih među institucionalnim ulagačima.

Ulagači su prošlog tjedna uložili 65 milijuna dolara u BITO, pokazuju podaci, srušivši prethodnu najvišu vrijednost iz 2023. od nešto više od 40 milijuna dolara u travnju. Proizvod nije zabilježio značajan priljev u svibnju i većem dijelu lipnja jer je potražnja za bitcoinom pala.

Pritisak kupnje BITO-a vjerojatno ukazuje na interes za izloženost bitcoina među institucionalnim ulagačima blisko nakon pomame oko bitcoin ETF-a u SAD-u. Cijene bitcoina porasle su u jer je investicijski div BlackRock podnio zahtjev za spot bitcoin ETF u SAD-a.

Regulatori dali mig?

Analitičari smatraju da nedavni porast BTC ETF prijava od vodećih institucija kao što su BlackRock, Fidelity i Invesco pokazuje da su nove regulatorne smjernice zeleno svjetlo koje su institucije čekale da lansiraju proizvode temeljene na bitcoinima i zadovolje potražnju klijenata.

Drugim riječima dobili su mig regulatora da bi spot BTC ETF konačno mogao biti odobren. Iako je Komisija za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC) odobrila više bitcoin futures ETF-ova, tek treba odobriti prvi spot bitcoin ETF unatoč brojnim prijavama koje su do sada redom bile odbijane.

Neki promatrači tržišta kažu da će se trend rasta BTC-a vjerojatno mogao nastaviti ako ETF zahtjevi tradicionalnih financijskih divova kao što je BlackRock budu odobreni u nadolazećim mjesecima. Drugi smatraju da će cijena vodeće kriptovalute otići u nebo.

Naime, ulazak BlackRocka i društva u kripto arenu kroz spot BTC ETF privući će najveće svjetske institucije i ponuditi im bitcoin bez potrebe da se sami izlažu kriptu, bez nužnosti otvaranja novčanika ili samoskrbništva. A taj bi ulazak velikih mogao biti doista eksplozivan.

Primjeri dobre kripto regulative iz Japana

Štiti li bitcoin od inflacije?