Bitcoin uspješno štiti od inflacije?

Unatoč smanjenoj volatilnosti u odnosu na američki dolar, Bitcoin je ovaj tjedan uspio postaviti nove rekorde u tri zemlje.

Bitcoin se nikada u svom dosadašnjem životnom vijeku nije susreo s ovakvim makroekonomskim okruženjem, pa će biti iznimno zanimljivo vidjeti kako će se nositi u komparaciji s ostalom financijskom imovinom.

Pogotovo ako idemo ususret financijskoj i široj ekonomskoj krizi koju pojedini najavljuju, da ne kažemo zazivaju već mjesecima. No unatoč svim problemima s kojima se kripto svemir susreće već neko vrijeme BTC djeluje vrlo snažno.

A to lako moguće nije slučajnost. Naime, iako se do sada nije susreo recesijom ili financijskom krizom treba treba reći kako je bitcoin stvoren upravo kako bi bio protuteža inflaciji, ona vrst imovine koja će ulagača zaštititi od pada vrijednosti.

Kada je Satoshi Nakamoto pokrenuo bitcoin, Genesis blok je nosio tekst: “Kancelar na rubu drugog paketa spašavanja banaka”. Ovo je bila referenca na Times od 3. siječnja 2009., kada je recesija bila u punom zamahu baš kao i spašavanje banaka. Zvuči poznato?

Novi rekordi BTC-a

I čini se da Satoshijev izum funkcionira. Jer iako nesummnjivo volatilan, vrijednost BTC-a ako raširimo horizont, uz sve svoje medvjeđe i bikovske cikluse, kontinuirano raste. I štiti od inflacije. A dokaz jesu i tri države u kojima je BTC postavio nove rekorde.

Tako je BTC u Argentini, Venezueli i Libanonu dosegao svoje najviše razine u odnosu na lokalnu valutu. A u Turskoj, gdje je lira pala na nove najniže razine u odnosu na dolar, bitcoin se sasvim približio području svog najvišeg nivoa u odnosu na tursku valutu iz prosinca 2021.

S obzirom na regulatorno protežiranje u odnosu na ostale kriptovalute i s vrlo vjerojatnim signalom istih tih regulatora najvećim igračima, prvenstveno se misli na one u SAD-u, da će odobriti spot BTC ETF i tako omogućiti navalu institucija na vodeći kripto, bitcoin se čini odličnom okladom.

Također, što god netko tvrdio današnje ekonomije jesu temeljene na dugu a samim time sasvim je izvjesno da će se i FED Europska centralna banka vratiti printanju novca. Pitanje je samo kada. To će značiti i snažniji ulazak retaila. Ni halvening nije daleko. Dakle, treba samo malo strpljenja.

Shiba Inu predvodi rast na kripto tržištu

Primjeri dobre kripto regulative iz Japana