Što je Prometheum i tko stoji iza njega?

Suizvršni direktor Prometheuma dao je komentare na Capitol Hillu koji odražavaju stav SEC-a. Sada promatrači industrije kopaju kako bi saznali sve što mogu o tom startupu.

Ako nikada prije ovog tjedna niste čuli za kripto startup Prometheum, niste sami. Pa ipak, naizgled preko noći, tvrtka je postala ogledni primjer Komisije za vrijednosne papire i burzu za usklađenost u industriju prepunoj prevaranata, kako je to lijepo ocrtao predsjednik SEC-a Garyja Genslera.

Dakle, što je Prometheum, tko stoji iza njega i zašto je postao bitan u kripto svemiru? Pa zato što je čelnik tvtke Aaron Kaplan svjedočio je pred Odborom za financijske usluge Predstavničkog doma ranije ovog tjedna, rekavši da je SEC, ukratko, radi odličan posao.

Mnogi iz industrije s nevjericom su gledali svjedočenje ali se i pitali otkuda ova tvrtka, čime se bavi, zašto je uopće relevantna? A relevantna je jedino i isključivo zato što je postala prvi brokerski trgovac usmjeren na kripto valute koji se registrirao pri SEC-u.

Također, tvrtka je član Regulatornog tijela financijske industrije (FINRA) i navodi da je usmjerena na premošćivanje tradicionalnih financija s kriptom.

Dakle, nakon što je nahvalio SEC, čelnik tvrtke Aaron Kaplan se također usprotivio novom zakonu u SAD-u usmjerenom na kripto rekavši, suprotno onome što su tvrdi većina kripto tvrtki, da to nije u najboljem interesu investitorske javnosti.

Kaplan dodaje i da se “oni koji se zalažu za nove zakone jednostavno ne žele pridržavati postojećih primjenjivih zakona o vrijednosnim papirima.” Kao da slušamo Geryija Genslera. Identično.

Šest godina bez proizvoda

I sve bi to bilo u redu, pa i svojevrstan dokaz da je Gensler u pravu da nije počelo kopanje o tvrtki zvučno nazvanoj Prometheum. Jer, iako sa svim potrebnim registracijama čini se da tvrtka ne radi ništa, da ne trguje ničim. Osim što je zaposlila više bivših SEC-ovih i FINRA-inih djelatnika

Jednostavno egzistira kako bi Gensler mogao reći da je, eto, moguće registrtirati se pri SEC-u. Prometheum je tako odbio Bloombergu dati popis imovine koju namjerava uvrstiti na svoju platformu jer se još odlučuje. U šest godina postojanja tvrtka nije uspjela lansirati proizvod.

Poslovni model par exellence. Ili kako bi ga opisali neki analitičati – “bicikl bez kotača”. Prema sada poznatim informacijama čini se da bi Prometheum mogao samo olakšati trgovinu tokenima iz projekata koji prvo registriraju imovinu kod SEC-a. A takvih, znamo, baš i nema.

Drugi Prometheum nazivaju”najčudnijom stvari koju su vidjeli” u posljednje vrijeme implicirajući da SEC koristi Prometheum, “sporednog igrača bez poslovnog modela”, kako bi pokušao uvjeriti demokrate da se treba suprotstaviti zakonu o digitalnoj imovine koji predvode republikanci.

Zašto je uopće ovoj tvrtki omogućena registracija nikome nije jasno. No, industrija i Crypto Twitter nastavljaju kopati. Iz Blockchain Associationa podnijeli su zahtjev prema Zakonu o slobodi informacija tražeći dokumente i komunikacije od SEC-a u vezi s Prometheumom.

Iako može potrajati neko vrijeme ok SEC ne isporuči dokumente, zakon obvezuje SEC da odgovori na sve zahtjeve. A ta komunikacija i podaci mogli bi se pokazati prilično nezgodnim za Geryja Genslera.

Tether (ponovno) uhvaćen u laži

Je li BlackRockov spot BTC ETF dobar za kripto?