BTC dominacija na rekordnim razinama

Dominacija Bitcoina dosegla je razinu koja nije viđena u gotovo dvije godine, što sugerira da trgovci i ulagači hrle u relativnu sigurnost vodeće kriptovalute.

Dominacija bitcoina, ili postotak ukupne tržišne kapitalizacije kriptovalute koju bitcoin predstavlja, dosegla je 45,84%, prema The Block’s Data Dashboard. Posljednji put takva je razina zabilježena u srpnju 2021., kada je dosegla 46,77%.

U travnju ove godine dominacija bitcoina dosegnula je 45,65%, ali je potom pala. Od prošlog tjedna, međutim, BTC dominacija je u konstantnom porastu. 

Rast dolazi u trenutku kada je Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) Sjedinjenih Država proglasila nekoliko tokena neregistriranim vrijednosnim papirima u svojim tužbama protiv kripto burzi Binance i Coinbase.

SEC zapravo tvrdi, što poimence, što indirektno da su većina tokena vrijednosni papiri. Od posljednjih akcija regulatora cijene mnogih tokena spomenutih u tužbama protiv kripto burzi su snažno pale. U međuvremenu je cijena bitcoina bila relativno stabilna.

Nadolazeće prepolovljavanje bitcoina u travnju ili svibnju 2024. također bi moglo biti faktor rasta dominacije. Prepolovljavanje bitcoina je događaj koji se događa otprilike svake četiri godine, smanjujući nagradu za rudarenje novih blokova BTC-a za polovicu.

Time se učinkovito smanjuje stopu po kojoj se stvaraju novi bitcoini, kako bi se kontrolirala inflacija i održala oskudica bitcoina tijekom vremena. Nadolazećim prepolovljavanjem BTC-a nagrada za blok će se prepoloviti sa 6,25 bitcoina na 3,125 bitcoina.

Prepolovljenje bi moglo pomoći bitcoinu da dosegne cijenu od 45.000 dolara, predvidjeli su analitičari JPMorgana krajem prošlog mjeseca. Michael Saylor, osnivač i predsjednik MicroStrategyja očekuje da će se cijena povećati deseterostruko na oko oko 250 tisuća dolara.

MicroStrategy u svojoj bilanci drži više od 140 000 bitcoina vrijednih gotovo 3,5 milijardi dolara po trenutnim cijenama. Mrežna aktivnost BTC-a također je snažno potaknuta porastom tokena i NFT-ova koje omogućuje platforma Ordinals.

Bybit počinje s korištenjem ChatGPT-a

BlackRock aplicirao za spot BTC ETF