DeFi eksplodirao

Ukupni dnevni obujmi trgovanja na decentraliziranim burzama porasli su za gotovo 800 milijuna dolara tijekom posljednja dva dana.

Obujam trgovanja na tri najveće decentralizirane burze (DEX) skočio je 444% u posljednjih 48 sati jer su kripto ulagači uznemireni nedavnim pravnim postupcima američkog regulatora za vrijednosne papire (SEC) protiv burzi kriptovaluta Coinbasea i Binancea.

Prema agregiranim podacima iz CoinGecka, ukupni dnevni volumeni trgovanja na Uniswap v3 (Ethereum), Uniswap v3 (Arbitrum) i PancakeSwap v3 (BSC), koji čine 53% ukupnog DEX volumena trgovanja u posljednja 24 sata, porasli su za više od 792 milijuna dolara u dva dana.

Dodatno, obujam trgovanja na Curveu, DEX-u koji omogućuje trgovanje stablecoinima, porastao je za 328%. U vrijeme pisanja ovog teksta, većina aktivnosti trgovanja na Curveu bila je usmjerena na trgovanje stabilnim kovanicama USDC i USDT.

Obim trgovanja na DEX-ovima nakratko je nadmašio onaj Coinbasea tijekom svibanjskog ludila za memecoinima. Kripto ulagači požurili su kupiti tokene kao što su Pepe (PEPE) i Turbo (TURBO) putem niza decentraliziranih protokola jer memecoini nisu bili uvršteni na centralizirane burze.

“Krivci” za uzlet Defija su Binance i Coinbase

Kako su količine DEX-a rasle, neto odljevi, razlika između vrijednosti imovine koja ulazi i izlazi iz razmjene, na Binanceu dosegli su nevjerojatnih 778 milijuna dolara. 

Treba napomenuti da su trenutni neto odljevi još uvijek mnogo manji od ukupnih rezervi burze. U vrijeme pisanja ovog teksta, Binance je održavao stanje stabilnih kovanica od više od 8 milijardi dolara.

Tržišno ludilo za DEX-ovima dolazi nakon niza pravnih postupaka protiv kripto burzi od strane Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC). Dana 6. lipnja, SEC je tužio Coinbase navodeći da je nudio neregistrirane vrijednosne papire i djelovao kao neregistrirani broker, između ostaloga

Dan ranije, 5. lipnja, SEC je pod sličnim optužbama tužio Binance, Binance.US i CEO Binancea Changpeng Zhaoa (CZ). SEC tvrdi da se Binance nije registrirao kao burza vrijednosnih papira te je stoga nezakonito poslovao u SAD-u. Prema optužbama , Zhao je tužen kao “odgovorna osoba”.

SEC traži zamrzavanje imovine Binancea

ARK Invest dokupio COIN