Teški dani za Coinbase

Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) vjerojatno će uskoro pokrenuti postupak protiv Coinbasea.

Postupak, za koji mnogi tvrde da je sada samo pitanje dana, vjerojatno će odražavati one stavove zbog kojih je regulator pokrenuo mjere protiv konkurentskih kripto burzi Bittrexa i Krakena, smatraju analitičari Berenberg banke.

A to bi mogao biti veliki problem za najveću američku kripto burzu. Jer, kako iz Berenberga procjenjuju, najmanje 37% od 736 milijuna dolara neto prihoda Coinbasea u prvom tromjesečju došlo je od naknada za transakcije i spredova na trgovanje koje ne uključuje bitcoin.

Naime, SEC i njegov šef sve ostale tokene kao i proizvode povezane s njima, poput staking, promatra kroz prizmu vrijednosnica što bi značilo da podliježu regulaciji SEC-a i njima se ne bi moglo trgovati ako Coinbase ne registrira tokene i porizvode pri SEC-u.

“U najmanju ruku, ti bi izvori prihoda vjerojatno bili na meti SEC-a u postupku koji očekujemo da će komisija uskoro podnijeti”, napisao je analitičar Mark Palmer.

Hoće li Coinbase otići iz SAD-a

Palmer dodaje da bi se i neki od drugih tokova prihoda Coinbasea, poput prihoda od kamata od USD Coina (USDC) i skrbništva, također mogli “uhvatiti u SEC-ovu mrežu koju plete protiv kripto-industrije, i to u bliskoj budućnosti.”

No, iako je 37 posto ukupnih tokova prihoda u opasnosti da bude instantno ugašeno, analitičari Berenberga smatraju da bi odlazak Coinbasea iz SAD-a bio iznimno težak zadatak za najveću američku kripto burzu.

Naime, čak 86% neto prihoda koje je Coinbase generirao u 12 mjeseci zaključno s 31. ožujkom dolazilo je od američkih operacija. U tom kontekstu, kada se ove brojeke imaju na umu, ne bi trebalo čuditi da su iz Coinbasea izjavili da će se boriti na sudu.

Primjerice Kraken i Paxos su pristali platiti kazne i ugasiti SEC-u sporne operacije. I tako je, dok neizvjesnost i dalje dominira regulatornom scenom u Sjedinjenim Državama, Coinbase odlučio djelovati kao glavni zagovornik kripto industrije.

Ipak treba reći da se po kripto kuloarima sve glasnije šuška da bi Coinbase doista mogao otići u inozemstvo. Kao odredište se spominju Ujedinjeni Arapski Emirati koje je i sam Brian Armstrong nedavno pohvalio zbog jasnih i prijateljskih kripto pravila bez ugrožavanja zaštite korisnika.

SEC odbio zahtjeve Coinbasea

Smanjeno zagušenje BTC blockchaina