SEC odbio zahtjeve Coinbasea

Komisija SAD-a za vrijednosne papire i burzu (SEC) odbija pristati na zahtjev Coinbasea za trenutnim razjašnjenjem propisa o kriptovalutama.

“Pravila su već objavljena”, ustvrdio je predsjednik SEC-a Gary Gensler tijekom uvodnog govora na Konferenciji o financijskim tržištima u organizaciji Atlanta Feda oštro odbijajući kritike da SEC nije pružio korisne smjernice za kripto tvrtke koje žele ostati u skladu sa saveznim zakonom.

Gensler je usput podsjetio javnost da kripto tvrtke grade, kako on smatra, lažne poslovne modele. 

“Lažna je priča da su decentralizirani”, rekao je. “Teže centralizaciji, a u slučaju većine njih možete pronaći web stranicu i tim poduzetnika.” Nadalje je rekao da se “njihovi poslovni modeli uglavnom grade na uzimanju sredstava kupaca i njihovom miješanju sa sredstvima tvrtke.” 

Šef SEC-a je spomenuo i financijske posrednike na tradicionalnim tržištima novca, tvrdeći da je analogija jasna za kripto tvrtke koje drže ono što se smatra vrijednosnim papirima na svojoj platformi – one se također moraju pridržavati pravila.

Ako se to čini preteškim, rekao je Gensler, agencija je “spremna pomoći im da se usklade”. Kritičari SEC-a takve su ponude nazvali neiskrenim , uključujući Hester Peirce, povjerenicu SEC-a za kriptovalute, koja je istaknula da “ne postoji način registracije” kod SEC-a.

Nastavlja se regulacija provedbom

Samo par sati nakon Genslerovog govora i iz samog SEC-a su dostavili podnesak sudu i tako dali službeni odgovor u vezi s peticijom Coinbasea za jasnom kripto regulativom, navodeći da donošenje pravila može trajati godinama te da će se nastaviti tzv. regulacija provedbom.

Prema sudskim dokumentima podnesenim 15. svibnja, SEC tvrdi da nema obvezu ispuniti zahtjeve Coinbasea navedene u njegovoj peticiji, dok je također tvrdio da je tvrtka pozvala na složen niz reformi i donošenje pravila u nerazumno kratkom vremenu.

Glavni pravni službenik Coinbasea Paul Grewal rekao je da je ovo možda prvi put da je regulator vrijednosnih papira objasnio svoje stavove o tome treba li SEC stvoriti pravila za kriptoindustriju. Odnosno, sada je jasno da i Gensler i SEC smatraju da su postojeća pravila dovoljna.

“Niti zakoni o vrijednosnim papirima niti Zakon o upravnom postupku ne nameću Komisiji za vrijednosne papire obvezu izdavanja širokih novih propisa u vezi s ‘digitalnom imovinom’ koju je Coinbase zatražio”, naveo je SEC.

Dio SEC-ovih argumenata za traženje odbijanja temelji se na tvrdnji da Coinbase “ne može uvjerljivo tvrditi” da je SEC nanio ikome bilo kakvu štetu time što nije postupio po peticiji otkako je prvobitno podnesena.

“Općenito, odgovor SEC-a pojačava dugotrajnu zabrinutost Coinbasea da našoj industriji nije jasno što bi SEC mogao smatrati unutar ili izvan svoje nadležnosti u bilo kojem trenutku, te je vjerojatno da će usput nastaviti mijenjati svoje mišljenje,” komentirao je Grewal.

Ministri financija EU odobrili MiCA-u

Teški dani za Coinbase