Ministri financija EU odobrili MiCA-u

Ministri financija Europske unije jednoglasno su izglasali usvajanje Uredbe bloka o tržištima kripto-imovine.

Vijeće za ekonomske i financijske poslove Europske unije, koje se sastoji od ministara financija svih država članica, dalo je zeleno svjetlo dugo očekivanoj regulativi o tržištima kripto-imovine (MiCA) nakon glasovanja 16. svibnja.

Ministri financija iz 27 država članica glasovali su za prijedlog MiCA zakona, te izmjene i dopune nekoliko uredbi i direktiva koje se odnose na novo zakonodavstvo.

Europski parlament službeno je usvojio MiCA zakonodavstvo 20. travnja, otvarajući put za konačno odobrenje od strane Europskog vijeća prije nego regulatorni parametri stupe na snagu.

Zakon postavlja jasne regulatorne smjernice i zahtjeve za korištenje kriptovaluta i povezanih usluga i aktivnosti diljem Europske unije. Opseg zakona pokriva niz kriptovaluta, digitalne imovine, uslužnih tokena i stabilnih kovanica.

Sljedeći korak u dugom procesu da MiCA postane zakon EU zahtijeva da se zakon objavi u službenom listu Europske unije. MiCA će stupiti na snagu u roku od godinu dana, što znači da će propisi konačno postati zakon sredinom 2024. godine.

Široka potpora MiCA-i

Europska komisija je prvi put predložila MiCA u rujnu 2020., ali se suočila s brojnim preprekama i odgađanjima na svom putu kroz zakonodavni proces. 

Zakon su općenito pozdravili pružatelji usluga kriptovaluta i zagovornici, s obzirom na to da stvara jedinstveno tržišno okruženje diljem Europe u pogledu regulatornih zahtjeva i operativnih postupaka.

Ključne komponente zakona MiCA uključuju zahtjeve za registraciju i autorizaciju za izdavatelje kriptovaluta, mjenjačnice i pružatelje novčanika.

Izdavatelji stablecoina moraju ispunjavati određene sigurnosne zahtjeve i zahtjeve za smanjenje rizika, dok usluge skrbništva nad kriptovalutama moraju osigurati dostatne sigurnosne mjere za rješavanje potencijalnih kibersigurnosnih i operativnih kvarova.

Zakon također pruža okvir za sprječavanje zlouporabe tržišta, trgovanja povlaštenim informacijama i manipulativnog ponašanja u prostoru kriptovaluta.

Industrija i regulatori pozdravili su uvođenje dosljednog skupa pravila za kriptovalute u EU. Prošli tjedan, Hester Peirce iz SEC-a rekla je da bi MiCA čak mogla poslužiti kao “model” za američki pristup regulaciji sektora.

Bitcoin Cash više nije trash?

SEC odbio zahtjeve Coinbasea