BTC je jedno od najsigurnijih utočišta u slučaju bankrota SAD-a

Bitcoin bi tada bio popularnije sigurno utočište od američkog dolara, japanskog jena ili švicarskog franka, prema novom istraživanju Bloomberga.

Dok se predsjednik SAD-a Joe Biden priprema za sastanak s Kongresom 16. svibnja kako bi razgovarali o gornjoj granici duga SAD-a, ulagači traže potencijalno utočište kako bi zaštitili svoju ušteđevinu u slučaju bankrota.

Zlato, obveznice SAD-a i bitcoin bili bi prvi izbor investitora ako SAD ne podigne gornju granicu duga i ne plati svoj dug, pokazuju podaci iz Bloombergove najnovije ankete Markets Live Pulse. 

Istraživanje je provedeno od 8. do 12. svibnja, a u njemu je sudjelovalo ukupno 637 ispitanika, uključujući profesionalne i maloprodajne ulagače.

Više od 45 posto retail investitora kupovat će zlato ako američka vlada ne uspije izbjeći neplaćanje duga. Obveznice bi bile druga, a bitcoin treća najpopularnija alternativa za male ulagače.

Bitcoin je tako popularniji izbor od američkog dolara, japanskog jena ili švicarskog franka. Prema podacima iz ankete, oko 8% ispitanika profesionalnih ulagača i 11% ispitanika malih ulagača reklo je da je BTC njihov izbor.

Anketa dolazi u trenutku kada tržišta postaju sve nervoznija zbog gornje granice američkog duga. Početkom svibnja, ministrica financija Janet Yellen upozorila je da SAD riskira katastrofalni bankrot već 1. lipnja ako se ograničenje duga ne obustavi ili ne poveća plafon. 

Predsjednik Biden je naknadno izjavio da će “cijeli svijet” biti u nevolji ako SAD ne otplati svoj dug.

Prema anketi Bloomberga, gotovo 60% ispitanika reklo je da su rizici ovoga puta veći nego 2011. Četrdeset i jedan posto ispitanika također vjeruje da neispunjenje obveza izravno prijeti američkom dolaru kao primarnoj globalnoj rezervnoj valuti.

Milijun adresa sadrži barem jedan BTC

„SUI će biti hit sljedećeg bull ciklusa“